Νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Τι εξετάζεται – Πότε θα εφαρμοστούν

18 mins read

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας, με τα 21.657 κρούσματα χτες Τρίτη (28/12/2021), ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ισχύ των νέων μέτρων, από τις 3 Ιανουαρίου.

Ο βαθμός αυστηροποίησης των επικείμενων μέτρων, αλλά και η περίοδος άμεσης εφαρμογής τους θα απασχολήσουν την τακτική σύσκεψη για την πανδημία στις 9:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

‘Eχει συζητηθεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να ισχύσουν ακόμη και από σήμερα. Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι η ισχύς τους να ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Ρεβεγιόν κατ’ οίκον

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να βάλει φρένο στη νυχτερινή διασκέδαση όπου παρατηρείται συνωστισμός, με νυχτερινά κέντρα να παρουσιάζουν πληρότητα 100% μόνο με εμβολιασμένους και χωρίς την τήρηση ούτε των βασικών μέτρων.

Η διασκέδαση είναι αυτή που μπαίνει πρώτη στην λίστα με τα νέα μέτρα επειδή παρατηρείται διασπορά του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού.

Μπροστά στον κίνδυνο οι συναθροίσεις να μεταφερθούν μαζικότερα στα σπίτια, όπου δεν θα υπάρχει έλεγχος, αναμένεται να υπάρξουν σαφείς συστάσεις και οδηγίες για τα οικογενειακά τραπέζια.

«Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ήταν:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Facebook Comments