Nέα μέτρα υπό τον φόβο για τη μετάλλαξη Όμικρον – Στο τραπέζι η αύξηση των τεστ

21 mins read

Με την παραλλαγή Όμικρον να έχει κάνει την εμφάνισή της σε ολόκληρή την Ευρώπη, κυβέρνηση και επιστήμονες προετοιμάζουν το έδαφος για το κύμα της πανδημίας που θα φτάσει και στη χώρα μας.

Το θέμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη χθες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα πιθανά σενάρια με την παραλλαγή Όμικρον, δεδομένου ότι εκτιμάται πως προς το παρόν τα πραγματικά κρούσματα κυμαίνονται περί τα 100.

Πρόκειται για την καθιερωμένη, εβδομαδιαία σύσκεψη, η οποία αντί για την Δευτέρα έγινε Κυριακή, λόγω της επίσημης επίσκεψης σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλγαρία.

Μάλιστα, η παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, επιβεβαιώνει, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ότι δεν υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνησιμότητα, συνέπειας της αυξημένης πίεσης στις ΜΕΘ.

Αύξηση των τεστ

Στο τραπέζι μπήκε η αύξηση των τεστ για τις ημέρες των εορτών με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για το επόμενο διήμερο.

Πάντως, το μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί προτείνουν ακόμη και τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για τους εμβολιασμένους για την είσοδο τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12). Δύο ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα.

Η απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους καφέ, μπαρ και εστιατορίων έχει «παγώσει», σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον προς στιγμήν.

Επιπλέον οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αυξημένο testing (rapid ή self-test), από όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, πριν από τα γιορτινά τραπέζια και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ενώ, εισηγούνται και testing μετά τις γιορτές για την επιστροφή στην εργασία, στα σχολεία κ.α..

«Προς το παρόν δεν θα λάβουμε νέα μέτρα» είναι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, με την κατάσταση πάντως να επαναξιολογείται καθημερινά.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο «σφράγισμα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Δεν αποκλείονται, όμως, νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το πώς θα κάνουμε γιορτές

Όλα θα κριθούν μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα γίνουν οι ανακοινώσεις ώστε να ξέρουν όλοι πως θα κάνουν γιορτές.

Ανασταλτικός παράγοντας για ένα τέτοιο μέτρο είναι ο φόρτος που θα υπάρξει στα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους θα θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν εκτός του σπιτιού τους.

Ωστόσο αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας θεωρούν ότι είναι απαραίτητος ο διαγνωστικός έλεγχος και η ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα