Νέο σχέδιο με οφέλη σε εμβολιασμένους και πίεση στους ανεμβολίαστους

35 mins read

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με την ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών να είναι πιο επιτακτική από ποτέ καθώς η οικονομά ανοίγει και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 4 Ιουλίου κατεγράφη αύξηση 76% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για Αττική, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, τρεις περιοχές όπου παρατηρείται έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Στην Κρήτη ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο  Υγείας  έχει  έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης “Ελευθερία”, θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

«Είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές», ανέφερε εχθές η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής».

Από, σήμερα η ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο θα είναι καθημερινή.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από τη «φαρέτρα» της ένα νέο πακέτο μέτρων, σε μια ύστατη προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Ένας νέος σχεδιασμός με στοχευμένες δράσεις προκειμένου να πειστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, με διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους και άσκηση πίεσης στους ανεμβολάστους ώστε να πεισθούν για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Η αξιοποίηση κινητών μονάδων για εμβολιασμό πολιτών αρχής γενομένης από την Κρήτη, συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και αναζήτηση δίαυλων επικοινωνίας με τους πολίτες με στόχο να πεισθούν να εμβολιαστούν, διευκολύνσεις και ευέλικτες κινήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τους πολίτες αλλά και προνόμια και “εμπόδια” στις μετακινήσεις και τις εξόδους για τους ανεμβολίαστους, βομβαρδισμός από ενημερωτικά σποτ για τον εμβολιασμό και το όφελος του με αποδέκτες τις ηλικιακές ομάδες που “αντιστέκονται” στην “Ελευθερία”, εθελοντικός εμβολιασμός των εφήβων που έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005, συνθέτουν το πλαίσιο των δυνάμεων που “παρατάσσονται” πλέον απέναντι στον κορωνοϊό.

Ξεκινά η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους: Πόρτα-πόρτα, με «influencers» τοπικών κοινωνιών

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, η αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά, ακόμα και πόρτα-πόρτα, και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του.

Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Ant1 τόνισε ότι πρέπει να πειστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν και χαρακτήρισε αδιανόητο να μην το κάνει κάποιος. Mάλιστα επεσήμανε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν περιορισμούς.

 

Η συζήτηση για τις μάσκες

Παράλληλα φούντωσε στο δημόσιο διάλογο και η συζήτηση για το πως αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα και τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το τέταρτο κύμα και σημείωσε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Μιλώντας στο Open ανέφερε πως εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και υπενθύμισε πως στο παρελθόν «έχουν γίνει πολλές φορές δηλώσεις ότι δεν θα κλείσουμε ποτέ και είδαμε τα αποτελέσματα».

Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως δεν υπάρχει plan b για νέο καθολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε εκ νέου στη «διασωλήνωση» την οικονομία. Αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα