ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέος διοικητής και υποδιοικητής στον e-ΕΦΚΑ - Εγκρίθηκαν οι τοποθετήσεις, ποιοι είναι

Νέος διοικητής και υποδιοικητής στον e-ΕΦΚΑ – Εγκρίθηκαν οι τοποθετήσεις, ποιοι είναι

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, οι τοποθετήσεις των κ.κ. Αλεξάνδρου Βαρβέρη και Παναγιώτη Κοκκόρη στις θέσεις του διοικητή και του υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση , ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναφέρθηκε στα βήματα μετάβασης του φορέα προς την ψηφιακή εποχή, μεταξύ των οποίων:

– στις συντάξεις:

Τους τελευταίους 27 μήνες, εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις. Αυτό έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική τεχνολογία. Ενδεικτικό της προόδου, που έχει συντελεστεί, είναι ότι, ενώ, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, χρειάζονταν μέχρι και 4 έτη, για να εκδοθούν, ο e-ΕΦΚΑ έφθασε στο σημείο να μπορεί να εκδίδει σύνταξη κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες.

Έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και το σύνολο σχεδόν των εφάπαξ του δημοσίου τομέα.

Έχει συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων δημοσίου τομέα, έπειτα από την ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης).

Το ποσοστό ενστάσεων λαθών στις συντάξεις ανέρχεται σε 12,9%.

– στην εξυπηρέτηση του πολίτη:

Έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθεί ο φορέας στην ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις τους. Αυτό πραγματοποιείται με το 1555 με ταχύτατους χρόνους απόκρισης, με υπηρεσίες ticketing για προσωποποιημένη πληροφόρηση, με το myefkalive με βιντεοκλήση με υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, με το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για τους συνταξιούχους και με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ, που διευκόλυναν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων πολιτών.

Αντικαθίσταται σταδιακά ο απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός του φορέα, γεγονός που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ να διεκπεραιώνουν ταχύτερα συναλλαγές και να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικότερα τις υποθέσεις πολιτών.

Μεταφέρονται στο G-Cloud απαρχαιωμένες τεχνολογικές υποδομές και λειτουργικά συστήματα, για να υπάρχει ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές.

Δημιουργούνται πρότυπες Τοπικές Διευθύνσεις, μεταμορφώνοντας τους χώρους σε πιο λειτουργικούς και φιλικούς προς τους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβέρης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενα ημέρα, που περιλαμβάνει:

– Τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

– Την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ», που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων, που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω εμβληματικών έργων θα παράσχει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να εκδίδονται αυτόματα οι συντάξεις.

– Την περαιτέρω ενεργοποίηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Ενδεικτικά, για το χρονικό διάστημα 2021, με 8ο/2023, οι έλεγχοι εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων δείχνουν να έχουν πραγματοποιηθεί 56.330 επιτόπιοι έλεγχοι, εκ των οποίων 20.514 ήταν στοχευμένοι. Έγινε έλεγχος για την ασφάλιση 116.542 εργαζομένων, εκ των οποίων 5.823 βρέθηκαν αδήλωτοι και 21.745 εκτός ωραρίου. Οι αντίστοιχοι έλεγχοι εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση πράξεων επιβολής διοικητικών προστίμων.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Κοκκόρης, έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει στην κοινωνική ασφάλιση από το 2012-2014, όπου κι ο ίδιος θήτευσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο που συστάθηκε το ΚΕΑΟ. Ο κ. Κοκκόρης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση 43 παθήσεων στα ΚΕΠΑ επ’ αόριστον ως μη αναστρέψιμες, στην κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας, στην επέκταση του εργοσήμου και τον εντοπισμό συντάξεων που ελάμβαναν μη δικαιούχοι, με όφελος 350 εκατ. ευρώ για το κράτος.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, προανήγγειλε μία καινοτόμο δράση, που βρίσκεται σε πιλοτικό επίπεδο και αφορά στους εν δυνάμει συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής: «Όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο, πριν υποβάλλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που θα πρέπει να προσκομίσει, προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία αφετέρου δε να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. Θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος».