ΑρχικήΕπικαιρότηταΝτοκουμέντα με ρίψη δακρυγόνων εναντίον των Ελλήνων - Άτυπος καταυλισμός στα σύνορα...

Ντοκουμέντα με ρίψη δακρυγόνων εναντίον των Ελλήνων – Άτυπος καταυλισμός στα σύνορα με πωλητές και χημικές τουαλέτες

Οι Τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται 40 μόλις μέτρα από ελληνικό έδαφος, με βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο να αποκαλύπτουν πώς ξεκίνησαν τα σημερινά επεισόδια μεγάλης έντασης στις Καστανιές του Έβρου λίγο πριν τις 9 το πρωί όταν εκατοντάδες μετανάστες επεχείρησαν να περάσουν τον φράχτη.

Οι ελληνικές δυνάμεις έγιναν στόχος από βροχή χημικών και δακρυγόνων. Εντούτοις, δεν υποχώρησαν στιγμή από τις θέσεις τους αποτρέποντας κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα. Σημειωτέον ότι χθες με την επίσκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο η Τουρκία δεν προκαλούσε τόσο και επικρατούσε σχετική ηρεμία. 

https://twitter.com/akrokentrwos/status/1235119067264167936?s=21&fbclid=IwAR3yPKDsZhsQkvhXdfPqrS-5k6b2wRR79G9dJv5PvO2ZPChvlv080tVwS5M

Το βίντεο που έχει ληφθεί από την ελληνική πλευρά δείχνει διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική επικράτεια. Μόλις η τουρκική αστυνομία εκκίνησε την εκτόξευση, οι μετανάστες έτρεξαν προκειμένου να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Στήνουν καταυλισμό απέναντι από τα σύνορα

Άτυπος καταυλισμός αλλά και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει στηθεί στην περιοχή Παζάρ Κουλέ στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές Έβρου. Μικροπωλητές πουλάνε κουλούρια και τσάι στους παράτυπους μετανάστες που έχουν φτάσει πλέον τα 12.000 άτομα από 9.500 τη Δευτέρα. Οι μετανάστες δήλωσαν στον δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη ότι δε θα φύγουν, πιστεύοντας ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ανδριανούπολη στήνεται καταυλισμός για να φιλοξενήσει 10.000 ανθρώπους. Επίσης γύρω από τα χωριά του Έβρου στην τουρκική πλευρά στήνονται σκηνές με χημικές τουαλέτες.

Το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 34 άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες
– Εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια

Συνολικά, για το τετραήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις
– Έχουν συλληφθεί 220 άτομα