ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Αλέξης Παπαχελάς εξηγεί γιατί προηγείται η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις- Προειδοποίηση στον...

Ο Αλέξης Παπαχελάς εξηγεί γιατί προηγείται η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις- Προειδοποίηση στον Μητσοτάκη για τη «δεξιά»

Ο Αλέξης Παπαχελάς με άρθρο του στην Καθημερινή εξηγεί γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, εξηγώντας πώς αντιδρούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι τόσο για τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις αλλά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, αποδέχεται ότι οι υποκλοπές έχουν ενοχλήσει και ότι  ο ψηφοφόρος του κέντρου έχει θυμώσει με τις βαριά αντιθεσμικές συμπεριφορές, την αλαζονεία κάποιων υπουργών και κάποια φαινόμενα που δεν συνάδουν με τις προσδοκίες που είχε από αυτή την κυβέρνηση.

Γιατί όμως αυτοί οι ψηφοφόροι του κέντρου στηρίζουν ακόμα την κυβέρνηση, διερωτάται ο Αλέξης Παπαχελάς και εξηγεί: “Αυτός ο ψηφοφόρος φοβάται πρώτα από όλα το μπάχαλο, γράφει. Δεν θέλει νέους πειραματισμούς, συγκυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη, εγκλωβισμό της χώρας στον αέναο κύκλο της ακυβερνησίας μέσω απλής αναλογικής. Και αφού κατακρίνει τον Ανδρουλάκη για το θολό του μήνυμα όσον αφορά τον ρόλο του ως συγκυβερνήτη σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, εξηγεί γιατί δεν πείθει τον κεντρώο ψηφοφόρο ο Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Τσίπρας επίσης δεν πείθει ότι έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με το προπατορικό 3%. Προσπαθεί, αλλά το χάνει σε επίπεδο εντυπώσεων όταν λόγω κάποιων προσώπων ή θέσεων βρίσκεται απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Και προσθέτει έναν ακόμα λόγο που κερδίζει τις εντυπώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας έχει χάσει ένα ακόμα ατού. Ένα κομμάτι της κοινωνίας,  θεωρούσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν θα το φρόντιζε ή τουλάχιστον στον βαθμό που θα το έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση, ωστόσο, το στερεότυπο αυτό έχει αποδυναμωθεί αισθητά. Και αυτό εξηγεί τη συνεχιζόμενη υπεροχή της ΝΔ. Παρά τις απογοητεύσεις, αυτοί οι ψηφοφόροι ε ψηφίζουν σταθερότητα και δεν θέλουν περιπέτειες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Όλα ρόδινα δηλαδή για την Κυβέρνηση; Όχι ακριβώς, γράφει ο δημοσιογράφος, γιατί υπάρχουν και οι ψηφοφόροι της δεξιάς. Όσοι από αυτούς είναι απογοητευμένοι, αντιδρούν με το θυμικό και ψηφίζουν αντισυστημικά. Και καταλήγει με την προειδοποίηση για το πρόβλημα Μητσοτάκη στα δεξιά: Είναι μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που σπανίως δημοσκοπήσεις ή αναλυτές μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τι θα ψηφίσουν…