ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Daniel άλλαξε τον χάρτη της Θεσσαλίας - Συναντήθηκαν πέντε ποτάμια

Ο Daniel άλλαξε τον χάρτη της Θεσσαλίας – Συναντήθηκαν πέντε ποτάμια

Ο χάρτης της Θεσσαλίας άλλαξε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που αποδείχθηκε τρεις φορές πιο καταστροφική από τον «Ιανό».

Βάσει βάσει δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των Τρικάλων και της Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον «Ιανό» (με το μοβ χρώμα).

Υπολογίζεται ότι ενώ ο «Ιανός» κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον Θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη, που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό. Οι 4 ποταμοί συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Όλοι αυτοί οι ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με συνέπεια τις εικόνες Αποκάλυψης που είδαμε.

Κακοκαιρία «Daniel»: Πρωτοφανής βροχή, αλλά και ελλείψεις στα αντιπλημμυρικά έργα

Η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών, και δεν θα μπορούσε να συγκρατηθεί ούτε αν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τέλεια, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν ελλείψεις:

  • λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες
  • τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα
  • λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά, αλλά μόνο τον όγκο του νερού
  • δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις, ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

 

Πηγή: ΕΡΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ