Για την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μίλησε στον Γιώργο Κουβαρά και το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν. Και όχι μόνο εκφράζει την αισιοδοξία του, αλλά αποκαλύπτει ουσιαστικά τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πραγματικότητα η επιστροφή τους.
«Ήδη υπάρχει εξέλιξη. Πρωτίστως, όσον αφορά την κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρώ ότι δέχεται απολύτως την ιδέα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η κοινή γνώμη. Το πρόβλημα είναι θεσμικό.Από τη μία πλευρά έχουμε το Βρετανικό Μουσείο, που έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις για την επιστροφή των γλυπτών και από την άλλη, οι βρετανικές κυβερνήσεις λένε ότι το θέμα εξαρτάται από το Μουσείο. Δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά θέμα του Μουσείου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου δεν είναι εκλεγμένα. Δεν λογοδοτούν πουθενά. Και το να αποφεύγει την ευθύνη της η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο. Επομένως, θεωρώ ότι υπάρχει προοπτική εξέλιξης».
Ερωτηθείς από τον Γιώργο Κουβαρά για το τι μπορεί περιλαμβάνει η συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο καθηγητής Φέδερστον έδωσε λεπτομέρειες αλλά και… συστάσεις για να αποφευχθούν τυχόν παγίδες:
«Η συμφωνία μάλλον θα περιλαμβάνει ένα είδος εκτεταμένου δανείου στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε έξυπνους δικηγόρους που θα βρουν έναν τρόπο να αποφευχθούν δηλώσεις για την ιδιοκτησία των γλυπτών κατά τη διάρκεια του δανεισμού. Θεωρώ ότι υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».
Ο καθηγητής είπε τη γνώμη του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Ελλάδα το θέμα: «Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση το έχει χειριστεί πολύ καλά. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 15 μήνες και στο πλαίσιο της επίσκεψής του μίλησε σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή συγκεκριμένα για τα γλυπτά και μάλιστα μίλησε πολύ καλά. Όμως, υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την επίδρασή της στη γνώμη εντός του Ηνωμένου Βασιλείου».
Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να επηρεάσει το ζήτημα, ρώτησε έπειτα τον καλεσμένο του ο Γιώργος Κουβαράς.
«Νομίζω ότι ο βασιλιάς Κάρολος φροντίζει να είναι πολιτικά ουδέτερος», τόνισε ο Κέβιν Φέδερστοουν. «Όσο ήταν πρίγκιπας, έκανε κάποιες δηλώσεις που ήταν λίγο πολιτικές. Ασκείται μεγάλη πίεση στον βασιλιά να μην ανακατεύεται στην πολιτική. Φαντάζομαι ότι ως φιλέλληνας κατά πάσα πιθανότητα είναι υπέρ της επιστροφής. Σίγουρα εκτιμά τη σπουδαιότητα, τη σημασία των γλυπτών για την Ελλάδα. Αν θα προσπαθήσει να επηρεάσει κατ’ ιδίαν το Μουσείο ή και την κυβέρνηση, δε θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά θεωρώ ότι μάλλον είναι σύμμαχος».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τρόπος ώστε η βρετανική κυβέρνηση να υπερισχύσει της επιτροπής του Μουσείου και να το επηρεάσει, υπογράμμισε:
«Δε θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος αν δώσει εντολή στο Μουσείο να αλλάξει στάση. Νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποια νομοθετική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά φαντάζομαι ότι δε θα ήταν κάτι ανυπέρβλητο για το Κοινοβούλιο.Έχω την εντύπωση οτι υπάρχει πολλή ανεκτικότητα, ένας μεγάλος βαθμός αποδοχής για το θέμα και μόνο κάποιεςμικρές ομάδες αντιδρούν. Πιστεύω ότι αν η σημερινή κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη, ναι, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια», κατέληξε.