Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και από τα δάκρυα

14 mins read

Όπως τονίζουν καθημερινά οι ειδικοί, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Covid -19 είναι η εύκολη μετάδοση του η οποία επιφέρει και τη ραγδαία εξάπλωσή του. Γι΄αυτό η σωστή ατομική υγιεινή και η παραμονή στο σπίτι είναι αναγκαία.

Ωστόσο, κάτι το οποίο οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι πως εκτός από τα χέρια ή τα σταγονίδια από το βήχα ή και το φτάρνισμα, ο ιός, σύμφωνα με ειδικούς μεταδίδεται ακόμη και με τα δάκρυα.

«Η ομιλία, το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση από ένα άτομο, μπορεί να ψεκάσουν τα σωματίδια του ιού, από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου, το οποίο θα τα εισπνεύσει, πιθανότερα από το στόμα ή τη μύτη, αλλά όχι μόνο, καθώς μπορούν επίσης να εισέλθουν και στα μάτια, και η ασθένεια να εξαπλωθεί από τα δάκρυα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η χειρουργός-οφθαλμίατρος, Κωνσταντίνα Κουφαλά.

Κάποιος μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον ιό – όπως τραπέζι ή πόμολο – και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του.

«Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο» διευκρινίζουν οι ειδικοί. 

Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις συμβουλές υγιεινής για να περιορίσετε τις πιθανότητες μόλυνσης.

Τα γυαλιά μπορεί να προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας

Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας.

Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο – ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια – πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Facebook Comments