ΑρχικήΕπικαιρότηταO οίκος Dior σε Ακρόπολη, Καλλιμάρμαρο και ναό Ποσειδώνα

O οίκος Dior σε Ακρόπολη, Καλλιμάρμαρο και ναό Ποσειδώνα

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά από μια πολύωρη συζήτηση που τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του οίκου Christian Dior να αναβιώσει τη θρυλική φωτογράφηση του 1951 στην Ακρόπολη αλλά απαγόρευσε στον οίκο μόδας την κινηματογράφηση των μοντέλων στον Ιερό Βράχο.

Το ΚΑΣ έκανε δεκτό το αίτημα για τη φωτογράφηση με το σκεπτικό ότι μέσω των εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο θα φανεί η αναστηλωτική πρόοδος που έχει γίνει στο μνημείο τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του ’50.

Ωστόσο απέρριψε την βιντεοσκόπηση με την παρουσία των μοντέλων για να μην σταλεί το μήνυμα ότι η Ακρόπολη μπορεί να γίνει «πασαρέλα». Κινηματογράφηση του μνημείου μπορεί να γίνει αλλά χωρίς των παρουσία προσώπων.

Όσον αφορά τα άλλα αιτήματα του οίκου μόδας, το ΚΑΣ ενέκρινε τη χρήση των μνημείων της της Αρχαίας Αγοράς, του Ηρωδείου, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το ναό του Δία στην αρχαία Νεμέα, θέτοντας αυστηρούς όρους για τη χωροθέτηση των φωτογραφήσεων και των βιντεοσκοπήσεων όπου ζητήθηκαν.

Την Πέμπτη 27 Μαίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας του οίκου «Cruise 2022».

Ο ρόλος της Μαρέβας

Στελέχη του οίκου μόδας Dior με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri βρέθηκαν τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα και επισκέφθηκαν τη Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια».

Μάλιστα, συνοδευόταν σε φιλικό επίπεδο και από την σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Τα στελέχη του μεγάλου οίκου μόδας έδειξαν ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές φορεσιές, που παρουσιάζονται στην συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια», καθώς σχεδίαζαν την δημιουργία μιας κολεξιόν με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.