Ο Σταύρος Μπένος επικεφαλής της επιτροπής για την Εύβοια

16 mins read

Ο Σταύρος Μπένος είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την θέση του επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.

Ο πρωθυπουργός για την επιλογή του Σταύρου Μπένου ανέφερε πως είναι «ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ποιος είναι ο Σταύρος Μπένος

Ο Σταύρος Μπένος είναι γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004 ) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

Σήμερα είναι πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.

Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Εργάστηκε ως εισηγητής στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση της Μελίνας Μερκούρη ώστε να προβληθούν τα προβλήματα και αιτήματα του πολιτισμού στη Βουλή, σε συνεργασία με τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών(1990-1993).

Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως Υφυπουργός στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. (Οκτώβριος 2001 – Ιούλιος 2003) προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία περίπου 1.000 Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Τα ΚΕΠ αποτελούν μια καινοτομία στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης υιοθετώντας τη φιλοσοφία της «υπηρεσίας μιας στάσης».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα