ΑρχικήΕπικαιρότηταΛένε όχι στο μετρό γιατί «η πλατεία Εξαρχείων είναι διεθνές σύμβολο αντίστασης»

Λένε όχι στο μετρό γιατί «η πλατεία Εξαρχείων είναι διεθνές σύμβολο αντίστασης»

Σε πεδίο αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η πλατεία Εξαρχείων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντίθεση κατοίκων για τις εργασίες κατασκευής του μετρό στην περιοχή. Μάλιστα, διακινούν και ψήφισμα εναντίον των εργασιών στην πλατεία.

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

Κάτοικοι, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/ τριες, επισκέπτες/τριες των Εξαρχείων απευθύνουν αυτό το ψήφισμα στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών της Ελλάδας κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ήταν μια ζεστή νύχτα, πριν ξημερώσει στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ήταν σιωπηλή και οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές. Τα καταστήματα ήταν κλειστά. Στις 4:30 π.μ.το Ελληνικό Κράτος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, την πλατεία των Εξαρχείων . Εκατοντάδες αστυνομικοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία για να επιβάλουν την κατασκευή ενός ανεπιθύμητου σταθμού μετρό και να καταστεί λουν τις αντιδράσεις των πολιτών εναντίον της. Παραμένουν εκεί από τότε. Όπως και οι άνθρωποι των Εξαρχείων.

Την ημέρα της επιχείρησης, παρά την προοπτική καταστολής από την αστυνομία, περισσότερα από χίλια άτομα, κάτοικοι της γειτονιάς και άνθρωποι της συγκεντρώθηκαν πόλης στους κατά τα άλλα ήσυχους, καλοκαιρινούς δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα Εξάρχεια. Εκατοντάδες συμμετέχουν στις ανοιχτές συνελεύσεις. Τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει ασφαλιστικά μέτ ρα κατά της (δημόσιας) κατασκευαστικής εταιρείας. Δεκάδες συναντιούνται καθημερινά στις 6 το πρωί απέναντι από τις βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις και εκατοντάδες συμμετέχουν στις απογευματινές κινητοποιήσεις. Διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνε ς αυταρχικών πρακτικών της κυβέρνησης. έχουν ταχθεί μαζικά κατά του έργου.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας χώρος αναπνοής εργαζόμενους/ες, επισκέπτες/τριες για κατοίκους, παιδιά, και των μια μικρή πλατεία που σπάει την τσιμεντένια μονοτονία του κέντρου της Αθήνας. ριζοσπαστικών ιδεών, φοιτητών/ Είναι το σπίτι των επαναστατημένων νέων, τριων, καλλιτεχνών και διανοούμενων. σχεδόν κανένας νεοφερμένος που να περιθωριοποιήθηκε Δεν έχει υπάρξει , νέος/α της Αθήνας που να μην έχει κοινωνικοποιηθεί, φλερτάρει ή συζητήσει χαλαρά πίνοντας μια μπύρα ή καφέ με όμοιούς/ες του/της, ένας επισκέπτης/μια επισκέπτρια που να μην έχει παρευρεθεί σε πολιτιστικές δραστηριότητες ή που δε βρήκε καταφύγιο από τον καυτό αθηναϊκό ήλιο κάτω από την σκιά των δέντρων της πλατείας.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι διεθνές σύμβολο αντίστασης και πολιτικής ζύμωσης. Χαρακτηρίζεται από ταξική αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, χωρίς φυλετικές διακρίσεις, συνύπαρξη και σεβασμό στην διαφορετικότητα των ανθρώπων, με οδηγό το όνειρο ενός κόσμου ισότητας και δικαιοσύνης. Διαχρονικά, υπήρξε σημείο αναφοράς για τους αγώνες LGBTQI+ και ένας ασφαλής χώρος για όλους τους καταπιεσμένους/ες, διωκόμενους/ες ή περιθωριοποιημένες προσωπικότητες.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ από την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει με ένα κοινωνικά απορριφθέν έργο και να χρησιμοποιήσει την πλατεία μας, την πλατεία όλων των ανθρώπων, ως τρόπαιο και ορόσημο στην αποκλειστική ατζέντα της.

Ο σχεδιασμένος σταθμός του μετρό θα καταστρέψει έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης, τα 70 ώριμα δέντρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία θα θυσιαστούν για τη δημιουργία εισόδων στο μετρό, κυλιόμενων κλιμάκων και τσιμεντένιων κουτιών εξαερισμού, μετατρέποντας τον χώρο αναπνοής μας σε μια αστική έρημο. Σκόνη, θόρυβος και η μεγάλη κίνηση θα επιδεινώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της πυκνοκατοικημένης μας γειτονιάς. Ο προγραμματισμένος σταθμός του μετρό απέχει πολύ από όλα τα υπέργεια μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα επιταχύνει τη συνεχή, ανεξέλεγκτη αύξηση της αξίας των ακινήτων διώχνοντας έτσι τους σημερινούς ενοικιαστές και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Η κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων είναι το αποκορύφωμα της βίαιης “αναβάθμισης” και τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, που περιλαμβάνει επίσης:

  • Επιβαλλόμενη «ανάπτυξη» του κέντρου της πόλης και μετατροπή του σε τουριστικό θέρετρο. 
  • Αλλαγή χρήσης κτιρίων που αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού σε μουσεία.
  • Αποστείρωση των δημόσιων πανεπιστημίων.
  • Κατεδάφιση δημόσιων χώρων και καταστροφή χώρων πρασίνου.
  • Αύξηση ενοικίων  Εκχώρηση του λόφου του Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Μετατροπή του χαρακτήρα της περιοχής από γειτονιά σε εμπορική ζώνη

Το ψήφισμά μας έχει στόχο να σταματήσει η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων για τους εξής λόγους: α. παραμελεί/παραβιάζει τις ανάγκες της κοινότητάς μας· β. υπονομεύει την ποιότητα ζωής που προσφέρεται σε εμάς και τα παιδιά μας. γ. χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για την προώθηση μιας ιδεολογικής ατζέντας και την αύξηση των κερδών ιδιωτικών εταιρειών· δ. κανονικοποιεί την αστυνομική βία και καταστολή.

  • Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τα σχέδιά τους και να αντισταθούμε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την καταστολή.
  • Ας αποδείξουμε πόσοι είμαστε και τη δύναμη των πολλών!
  • Αποτείνετε μια χείρα αλληλεγγύης σε μια γειτονιά που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.