ΑρχικήΕπικαιρότηταOff Off Athens | Ομάδα «Σχεδόν»: Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από...

Off Off Athens | Ομάδα «Σχεδόν»: Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την αλήθεια της ζωής

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Τα λεφτά μπορεί να μη φέρνουν την ευτυχία αλλά σίγουρα σου επιτρέπουν να μάθεις πώς είναι… Αυτή τη μεγάλη αλήθεια πραγματεύεται η Ομάδα «Σχεδόν» στην παράστασή της «Πολύ Κοντά» που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου και την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο θέατρο «Επί Κολωνώ» στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens. Άλλωστε «δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την αλήθεια της ζωής», λένε στη συνέντευξή τους στο catisart.gr η Αγγελική Σπανού (κείμενο – σκηνοθεσία) και η Κάτια Βλάχου(ερμηνεία).

Τα ερωτήματα που τίθενται στην παράσταση της Ομάδας «Σχεδόν» είναι πολλά και καίρια: Τι θα συμβεί όταν η ζωή μιας ταλαιπωρημένης, νέας γυναίκας διασταυρωθεί τυχαία με εκείνη ενός πλούσιου, πολύ μεγαλύτερου της άντρα; Όταν πρωτόγνωρα συναισθήματα αρχίζουν να αναπτύσσονται και η ζωή αρχίζει να μοιάζει με ταινία; Όταν η πραγματικότητα μπλέκεται με το όνειρο; Επηρεάζεται η εσωτερική ζωή των ανθρώπων από την εξωτερική πραγματικότητα; Εμποδίζει μια μίζερη καθημερινότητα τη φαντασία, τον αισθησιασμό, την ονειροπόληση;

•Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20:15 & Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 22:00

«Πολύ Κοντά»

Συντελεστές

Θεατρική ομάδα: Σχεδόν
Συγγραφέας: Αγγελική Σπανού
Σκηνοθεσία: Αγγελική Σπανού
Φωτισμοί: Πάνος Κουκουρουβλής
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Pavlina Styl
Σχεδιασμός αφίσας: Χριστίνα Μαραγκού
Video/Trailer: Αλέξανδρος Πέννας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Μαραγκού

Ερμηνεύει: Κάτια Βλάχου

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

•Επειδή με το «σχεδόν» αυτοπροσδιοριζόμαστε και οι δύο σε σχέση με το θέατρο: Δεν είμαστε ολόκληρες εκεί, γιατί απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας το επάγγελμά μας και καταφέρνουμε να υπάρχουμε καλλιτεχνικά, όταν το καταφέρνουμε, με υπερπροσπάθεια και «στο περίπου».

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

•Από ένα καταθλιπτικό τηλεφώνημα στο οποίο μοιραστήκαμε την επιθυμία μας να κάνουμε κάτι για την ψυχή μας.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

•Γνωριστήκαμε στο εργαστήριο υποκριτικής της Ελένης Σκότη (η μία ερμηνεύοντας, η άλλη γράφοντας) και μας έφερε κοντά η κοινή αγάπη για τον ρεαλισμό στη σκηνή και στο κείμενο.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

•Γιατί έχουμε συνδεθεί με το θέατρο «Επί Κολωνώ» και εμπιστευόμαστε τις επιλογές του. Άλλωστε, έχουμε δει ενδιαφέρουσες παραστάσεις σε προηγούμενα φεστιβάλ Off-Off.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

•Μια απαρατήρητη γυναίκα, ασήμαντη οικονομικά και κοινωνικά, αποφασίζει να γίνει ορατή μέσω Tik-Tok, όταν βρίσκεται μπλεγμένη σε μια δικαστική περιπέτεια, έχοντας αναλάβει να φροντίσει για λίγες μέρες έναν ευκατάστατο ηλικιωμένο. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα ή που θα συμβεί την επόμενη.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

•Για να γελάσει, να συγκινηθεί και να πιει ένα ποτό μετά στον κήπο συζητώντας για την αθωότητα και την ενοχή της γυναίκας που θα γνωρίσει από τη θέση του θεατή.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

•Αυτό που αναδεικνύουμε και στην παράσταση, τις ανισότητες που ξεκινούν από την καταγωγή: Σε ποια χώρα και σε ποιο σπίτι γεννήθηκες. Ακόμη και η κλιματική αλλαγή, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, έχει διαφορετικές επιπτώσεις για τους «πάνω» και τους «κάτω», αντιστρόφως ανάλογες προς τις ευθύνες τους.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

•Καθοριστικά. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την αλήθεια της ζωής, όσο σκληρή και αν είναι ή επειδή είναι σκληρή.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο «Επί Κολωνώ» και τους ανθρώπους του;

 Για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, το θέατρο «Επί Κολωνώ» έγινε κομμάτι της ταυτότητάς μας. Έχουμε χαρά και περηφάνια που  συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους του.

 Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Να μην ακούει συμβουλές αλλά τη μέσα του φωνή.

 Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Σας θαυμάζουμε και σας σεβόμαστε απεριόριστα για το ανιδιοτελές ενδιαφέρον σας για το θέατρο.

 Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

•Να δούμε πρώτα τι εντυπώσεις θα αφήσει το «πολύ κοντά»!