ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι δικαστικοί πραγματογνώμονες «δείχνουν» ευθύνες και οι αρχές ασκούν νέες διώξεις

Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες «δείχνουν» ευθύνες και οι αρχές ασκούν νέες διώξεις

Στην ποινική δίωξη τουλάχιστον  3 υπηρεσιακών στελεχών του ΟΣΕ, προχωρεί πιθανότατα σήμερα η δικαστική αρχή της Λάρισας, αναβαθμίζοντας το κατηγορητήριο για το πλέγμα των ευθυνών γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.

Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας Απόστολος Τζαμαλής, υπό την εποπτεία του έμπειρου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Στ. Δασκαλόπουλου, έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχομένων πέραν του ήδη προσωρινά κρατούμενου σταθμάρχη. Σε αυτό κατατείνει, σύμφωνα με πληροφορίες και η άποψη των 2 δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν εξ αρχής να αναδείξουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και ήδη εξέθεσαν τις απόψεις τους στους δικαστικούς λειτουργούς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πυροδοτώντας τις νέες διώξεις.

Ποιους αφορά

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών φέρεται να είναι ο επιθεωρητής που τοποθέτησε τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη στις νυχτερινές βάρδιες, αλλά και ο σταθμάρχης της προηγούμενης βάρδιας που όφειλε να είναι στο πόστο του ως τις 11 και έφυγε νωρίτερα.

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες από ανακριτικές πηγές, ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, δεν επικοινώνησε με τον σταθμάρχη της Λάρισας στο ραδιοτηλέφωνο, καθώς τέτοιες κλήσεις δεν έχουν καταγραφεί. Από την έρευνα που θα διενεργηθεί θα φανεί εάν προσπάθησε να τον βρει στο κινητό ή αν τον κάλεσε και δεν απαντούσε.

Την ίδια ώρα για αύριο έχει οριστεί να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών της Λάρισας, 21 συνολικά ανώτεροι δικαστικοί, προκειμένου να επιλέγουν τους δύο εφέτες ανακριτές που θα τρέξουν στο εξής τις έρευνες μετά από την πρωτοβουλία αναβάθμισης των ερευνών, που έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών- Επτά σε ΜΕΘ και επτά σε απλές κλίνες

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, επτά (7) άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, εκ των οποίων τέσσερις (4) έχουν αποσωληνωθεί, ενώ άλλα επτά (7) άτομα που βρίσκονται σε απλές κλίνες αναμένεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες να πάρουν εξιτήριο και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ σήμερα θα γίνει η πολιτική κηδεία του Βάιου Βλάχου από την Καρδίτσα, ενώ η σύντροφος του συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το συγκινητικό και αυτής της τραγικής ιστορίας είναι ότι το σκυλάκι του ζευγαριού επέζησε της σύγκρουσης και έχει περισυλλέγει από συγγενείς του ζευγαριού και έχει μεταφερθεί στην Καρδίτσα.

Παράλληλα με απόφαση της Υφυπουργού Υγείας κ. Ράπτη έχουν συγκροτηθεί μονάδες ψυχικής υγείας για την ψυχολογική υποστήριξη των επιβατών που επέζησαν. Ειδικά στη Θεσσαλία που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος θυμάτων και τραυματιών θα διαθέτει δυο μονάδες, δυο στη Λάρισα και από μια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.