ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι ηγέτες Σλοβενίας και Μαυροβουνίου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι ηγέτες Σλοβενίας και Μαυροβουνίου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι ηγέτες Σλοβενίας και Μαυροβουνίου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δελφοί, 10 Απριλίου 2024 – Την ανάγκη ο ανθρώπινος πολιτισμός να υιοθετήσει μία νέα στάση ζωής και να μάθει να ζει «καλύτερα με λιγότερα» (live better with less) ανέπτυξε η πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar στην ομιλία της στην τελετή έναρξης του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 10 έως 13 Απριλίου στους Δελφούς.

Η Ν. Musar τόνισε τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Σλοβενία χάρη και στην προσωπική σχέση και συνεργασία που έχει αναπτύξει η ίδια με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Η ομιλία της επικεντρώθηκε στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, με την άνιση ανάπτυξη, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την επικράτηση της λογικής του πολέμου, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Εγώ θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου η ειρήνη είναι ο κανόνες και όχι ο πόλεμος» τόνισε. «Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη της δικαιοσύνης,ο ηθικός προσανατολισμός της ανθρώπινης κοινότητας. Χωρίς αυτά δε θα επιβιώσουμε ως είδος».

«Για να ζούμε καλύτερα με λιγότερα πρέπει να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικότερη φορολόγηση των πλουσίων» είπε. «Πέρυσι στο Νταβός ακόμα και οι δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν τη μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων. Χωρίς βιώσιμη και ισότιμη ανάπτυξη ο πολιτισμός μας δε θα επιβιώσει. Θέλω να συμφωνήσουμε σε κάτι: ότι πρέπει να επενδύσουμε σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που θα επιτρέπει σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει καλύτερα και σε ένα μέρος του πληθυσμού να ζει με λιγότερα.

Αυτή είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα για την μεγαλύτερη ασφάλεια και ειρήνη». Κλείνοντας την ομιλία της η Ν. Musar αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όπως τόνισε στην Αρχαία Ελλάδα δεν διαταράσσονταν από τους πολέμους και ζήτησε αυτή η παράδοση να συνεχιστεί και σήμερα.

Jakov Milatović: Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ είναι υπόθεση μεγαλύτερη από το Μαυροβούνιο

Στην καθοριστική σημασία που θα έχει η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας Jakov Milatović στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028» είπε. «Αυτό το καταλαβαίνουν και οι Βρυξέλλες. Είναι μία ιστορική στιγμή, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν μία ιστορία επιτυχίας που θα δείχνει το φως στο τέλος του τούνελ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ιστορία του Μαυροβουνίου και της εισόδου της χώρας στην ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το ίδιο το Μαυροβούνιο, γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις, η νέα πολιτική ηγεσία και οι κοινές αξίες αποδίδουν» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, που σημείωσε ότι η χώρα του πήρε μέρος στον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, ευχάριστε την ηγεσία της Ελλάδας για την υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας του να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ» είπε στα ελληνικά κλείνοντας την ομιλία του.

Νωρίτερα παρουσίασε εκτενώς τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο Μαυροβούνιο, την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και τις παράλληλες προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι στην χώρα του ήδη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και υποστήριξε ότι η χώρα του είναι πρωταγωνιστής στην ενταξιακή διαδικασία, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το ευρώ και έχει ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της ΕΕ.

«Είναι σημαντική και η είσοδος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα ενισχύει την σταθερότητα αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής της Ευρώπης» τόνισε.

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι δωρεάν με εγγραφή εδώ.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (https://def-ix.delphiforum.gr/) μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για όλους τους επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν στο 4ήμερο Φόρουμ του Απριλίου.

Nataša Pirc Musar, Πρόεδρος της Σλοβενίας
Α.Ε. Jakov Milatović, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Χώροι Διεξαγωγής: Δελφοί & Αράχωβα

#delphiforum

FOLLOW US: Facebook, Twitter, Linkedin.com, Ιnstagram

Δείτε φωτογραφίες από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε φωτογραφίες από Eurokinissi πατώντας την ένδειξη δελτία τύπου

GOLD SPONSORS

Aegean, Alpha Bank, AstraZeneca, Coca-Cola Tria Epsilon, Coca-Cola, Cosmote, DEI, Deloitte, Ethniki Asfalistiki, Eurobank, EY, GBS, Google, Grant Thornton, GSK, HOGA, Intrakat, JTI, Kaizen Gaming, Libra Group, Matrix Pack, Microsoft, Motor Oil, Mytilineos, National Bank of Greece, NN, Panama Shipping, Papastratos, Piraeus Bank, Polygreen, Prodea Investments, PWC, Qualco Group, Sanofi, Schneider Electric, ΣΟΛ Crowe, The Surchy Group, VISA, Vodafone, Volvo

SPONSORS

Abbvie, Attica Bank, Bain & Company, Bernitsas, Cenergy Holdings, CEPAL, Copelouzos Group, DELTA, Eastern Mediterranean Maritime Limited, Kinsen-Europcar, Euroxx, Gastrade, Greek National Tourism Organisation,  Haidemenos, HEDNO, Hellas Gold, Hellas Sat, Hellenic Duty Free Shops, Hellenic Organization of Cultural Resources Development,  Helleniq Energy, Hellenic Recovery Recycling Corporation, Hewlett Packard Enterprise, Howden, Jinko Solar, Lyktos Group, Mastercard, McKinsey & Company, Michael Kyprianou Law Firm, MSD, NEXI, Noval Property, Novartis, Octane, PeopleCert, ΟΛΠ Piraeus Port Authority S.A., Resolute Cepal Greece, RSM, SAP, Sleed, Teleperformance, TITAN, TUV Austria, Uber, Vantage Towers, WEST, Worldline

SUPPORTERS

Accenture, AMGEN, Austriacard Holdings, CERO, DEPA Commercial S.A., DESFA, DIAS, Dimand, DPort Services, Export Credit Greece, EDIT Automation, EFA Group, Ellaktor Group, ENOIA, ERGO, EXL Consulting, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Hellenic Development Bank, Hellenic Hull, Hellenic Hydrogen, Hellenic Public Properties Co, Heracles, Hill International, IBM, Imerys, Intermed, Karatzas & Partners, Kariera.group, Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Lambadarios Law Firm, Lockheed Martin, Machas & Partners Law Firm, Masoutis, Medtronic, Metropolitan College, Motodynamics, OliverWyman, ONEX, Pancreta Bank, Pharmathen, Piscines Ideales, Principia, Profile Software, Reborrn, Saracakis Group of Companies, Scotwork, SEIV, Sekavin, Siemens, Sioufas & Associates Law Firm, Sofmedica, Southrock, Switz Group, TelmAco, Tiresias, Tzigkos-Bantras, Uni-pharma, Volton, Semeli Estate, Goddcoffee, Taf

STRATEGIC CONTENT PARTNERS

Onassis Foundation

HEALTH & SAFETY PARTNERS

Athens Medical Group, ESA Security Solutions, GEP Health and Safety Advisors

CREATIVE PARTNER

The Jones

DIGITAL PARTNER

Whitehat

WITH THE KIND SUPPORT

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., Municipality of Delphi

PROGRAMMING PARTNERS

Athanasios Laskaridis Charitable Foundation, The American College of Greece, Athex Group, Atlantic Council, Bled Strategic Forum, Bodossaki Foundation, The Council, CGIG, Chatham House, diaNEOsis, DIKTIO, ELIAMEP, Europa Nostra, EBRD, European Commission, EIB, ENA Institute for Alternative Policies, Endeavor, EUI, Athens Chamber of Commerce & Industry, FIIA, GFCC, Growthfund, HAPSc, IDIS, Institute for Democracy Konstantinos Karamanlis, ISPI, IUMI, The London School of Economics and Political Science – Hellenic Observatory, National Bank of Greece Cultural Foundation, NATO, New Agriculture New Generation, New Strategy Center, OECD, PEF, RAISINA DIALOGUE, RAND, RUSI, SFEE, Syllipsis, TEE, The European House Ambrosetti, Wilfried Martens Centre for European Studies, World Bank Group, Young Executives Shipping Forum

MEMBERS

AE4RIA, Arbitrage, Athens International Airport Eleftherios Venizelos, Premium Audit, Brick, Colliers, Davinci, DLA Piper, EOS Capital Partners, Epikyklos Construction Company, HEREMA, Hellenic Republic Asset Development Fund, Invest Cyprus, The Behrakis Foundation, HEDA, Lavipharm, Makt, MAN Energy Solutions, Socialdoo

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.