Οι NYT κάνουν λόγο για μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στα σύνορα

32 mins read

Οι New York Times κάνουν λόγο για ύπαρξη «μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών, μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «Η ελληνική κυβέρνηση κρατά μετανάστες απομονωμένους σε μια κρυφή εξωδικαστική τοποθεσία, προτού τους απελάσει στην Τουρκία, χωρίς την συνήθη διαδικασία, ένα από τα αρκετά σκληροπυρηνικά μέτρα που έλαβε για να σφραγίσει τα σύνορα της Ευρώπης και τα οποία οι ειδικοί λένε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Και συνεχίζει «Αρκετοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις ότι τους συνέλαβαν, τους αφαίρεσαν τα προσωπικά τους είδη, τους έδειραν και τους απέλασαν από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, σε μια παράνομη διαδικασία που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση»/

«Κρυφό κέντρο κράτησης στον Πόρο»

Μάλιστα, οι New York Times σημειώνουν ότι «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν έκανε σχόλιο για την ύπαρξη του χώρου, αλλά είπε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε μετανάστες, σύμφωνα με τη νομοθεσία της».

Και προσθέτει το δημοσίευμα «Όμως, με συνδυασμό επιτόπιου ρεπορτάζ και ανάλυσης εικόνων δορυφόρου οι Times επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του κρυφού κέντρου, στη βορειοανατολική Ελλάδα», ενώ στη συνέχεια παραθέτει τη μαρτυρία μετανάστη ο οποίος είπε στους New York Times ότι μεταφέρθηκε μαζί με άλλους σε αυτό το κέντρο κράτησης.

Το κέντρο αποτελούνταν κυρίως από τρεις αποθήκες με κόκκινη στέγη, πίσω από έναν αγροτικό δρόμο.

Με αντιπαραβολή σκίτσων, περιγραφών και δορυφορικών συντεταγμένων που έδωσε, οι Times εντόπισαν το κέντρο κράτησης σε ένα χωράφι ανάμεσα στον Πόρο και το ποτάμι, σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρει ότι την Παρασκευή, αστυνομικοί σταμάτησαν 3 δημοσιογράφους της σε μπλόκο κοντά στο κέντρο.

Ακόμη, το δημοσίευμα της αμερικανικής εταιρείας σημειώνει ότι «Έλληνας πρώην αξιωματούχος, με γνώση των αστυνομικών επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κέντρου, που δεν είναι καταχωρημένο ως δομή κράτησης, αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε εποχές μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Η ύπαρξη του κέντρου επιβεβαιώθηκε και από το Respond, ομάδα έρευνας με έδρα τη Σουηδία».

NYT: «Ο θάνατος στα σύνορα»  

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Η εγκληματολογική ανάλυση βίντεο από μάρτυρες επίσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου- ενός Σύριου εργάτη εργοστασίου- αφότου πυροβολήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Και, ακόμη, κάνει λόγο για «θανάσιμο τραυματισμό από πυροβολισμό του 22χρονου Μοχάμεντ Γιααρούμπ, από το Χαλέπι της Συρίας, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τα σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα».

Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για fake news, υπογραμμίζοντας ότι   «Η ανάλυση βίντεο, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις μαρτύρων, επιβεβαιώνουν ότι ο Γιααρούμπ σκοτώθηκε το πρωί της 2ας Μαρτίου στη δυτική όχθη του Έβρου».

Σύμφωνα με τον φίλο του Γιααρούμπ, Αλί Καμάλ, πέρασαν τον Έβρο το βράδυ της 1ης Μαρτίου και κατασκήνωσαν με μια μεγάλη ομάδα μεταναστών στη δυτική όχθη του ποταμού, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι βρίσκονταν ακόμη σε τουρκικό έδαφος.

«Ο Καμάλ είδε τον φίλο του ζωντανό για τελευταία φορά περίπου στις 7:30 το επόμενο πρωί, όταν η ομάδα άρχισε να περπατά προς τα σύνορα. Οι δυο τους χωρίστηκαν και γρήγορα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους μπλόκαραν, σύμφωνα με έναν άλλο Σύρο που κατέγραψε σε βίντεο τα επακόλουθα του περιστατικού και στη συνέχεια μίλησε στους Times. Ζήτησε να μην κατονομαστεί με τον φόβο αντιποίνων.

Ο Γιαρούμπ άρχισε να μιλά στους άνδρες που μπλόκαραν τον δρόμο και σήκωσε μια λευκή μπλούζα, λέγοντας ότι ερχόταν ειρηνικά, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου. Λίγο μετά τον πυροβόλησαν. Δεν υπάρχει γνωστό βίντεο από τον πυροβολισμό αλλά πολλά κατέγραψαν το ακίνητο σώμα του να μεταφέρεται μακριά από τα ελληνικά σύνορα, προς τον ποταμό».

Αρκετοί μετανάστες που ήταν με τον Γιαρούμπ τη στιγμή του θανάτου του είπαν ότι Έλληνας αξιωματούχος ασφαλείας τον πυροβόλησε. Χρησιμοποιώντας metadata του βίντεο και αναλύοντας τη θέση του ήλιου, οι Times επιβεβαίωσαν ότι πυροβολήθηκε περίπου στις 8:30, κάτι που ταιριάζει με το συμπέρασμα της ομάδας Forensic Architecture.

Βίντεο δείχνει ότι πήρε περίπου πέντε λεπτά σε άλλους μετανάστες να πάνε το σώμα του Γιαρούμπ πίσω στο ποτάμι, σε ένα αυτοκίνητο. Μετά μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο και αργότερα σε νοσοκομείο στην Τουρκία.

Αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι πέρα από τη μεταφορά μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία, οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα στις ελληνικές και ήταν σε στάση αναμονής ενώ μετανάστες έκοβαν τον φράχτη στον Έβρο. Η Κομισιόν δήλωσε στους ΝYT ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τα ευρήματα της εφημερίδας και κάλεσε το ελληνικό δικαστικό σύστημα να το ερευνήσει.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα