Όλα τα μέτρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων – Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

46 mins read

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα με τους λοιμωξιολόγους να τονίζουν σε καθημερινή βάση πως οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως τα ρεβεγιόν φέτος δεν θα θυμίζουν εκείνα περασμένων ετών, επιτρέπει ωστόσο τη συγκέντρωση 9 ατόμων από δύο οικογένειες στα σπίτια για τις γιορτινές ημέρες. 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υποστήριξε χθες ότι «είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα», προσθέτοντας «νομίζω όμως ότι στο τέλος κανένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του».

Τι θα ισχύσει για τα Χριστούγεννα -Με ποιο SMS θα γίνει η μετακίνηση

Στο μεταξύ την Τρίτη δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα ρεβεγιόν και σε αυτό αναφέρεται πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες. 

Παράλληλα, τονίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τις 5.00 έως τις 22.00 γεγονός που σημαίνει ότι το δείπνο θα τελειώνει νωρίς.

Και οι μετακινήσεις για τα ρεβεγιόν ωστόσο περνούν από το κινητό και έτσι οι πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να πάνε σε οικογενειακό σπίτι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 ώστε να μην τους καταλογιστεί πρόστιμο.

Με click away και drive through οι αγορές στις γιορτές

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα εκτός από το ρεβεγιόν ισχύουν και για τις αγορές μας αυτές τις γιορτές καθώς επιχειρήσεις λιανεμπορίου και καταναλωτικό κοινό καλούνται να προσαρμοστούν στις μεθόδους click away και drive through, μέτρα που θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Αναφορικά με το drive through, πρόκειται για μία νέα μέθοδο αγορών που δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά κέντρα, μόνο όσα έχουν ανοιχτό χώρο, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ σε εξωτερικά σημεία. 

Όπως έχει γίνει γνωστό η μέθοδος λειτουργεί με τους να καταναλωτές να φτάνουν σε εξωτερικό συγκεκριμένο χώρο των εμπορικών με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς . Αφού επιδείξουν τα παραπάνω, θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο, θα υπογράφουν έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν. 

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού στο διάστημα των εορτών -Οι 4 εξαιρέσεις

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού, που παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, δηλαδή μετάβασης σε άλλη Περιφέρεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

«Παράθυρο» μετακίνησης αναμένεται να δοθεί και για τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown.

Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

επανένωση οικογενειών

λόγους υγείας

επαγγελματικούς λόγους

Τι θα ισχύσει για τα ξενοδοχεία

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία και όσους διαμένουν σε αυτά την περίοδο των εορτών, προβλέπεται να εξυπηρετηθούν οι πελάτες μόνο εντός αυτών. Μετά από τον γύρο του διαδικτύου που έκανε στα σόσιαλ διαφήμιση ξενοδοχείου για ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, υπήρξε μία ανησυχία, ωστόσο τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δεν αναμένεται να εξυπηρετήσουν άλλο κόσμο εκτός όσων διαμένουν σε αυτά.

Στο ΦΕΚ επισημαίνεται σχετικά ότι «από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής (σ.σ. χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους διαμένοντες, πλην των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή μπαρ, μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της δυναμικότητας).

Ωστόσο, το «παράθυρο» που βρήκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά και από σχετικές διαφημίσεις τους, έχει προβληματίσει τα αρμόδια υπουργεία και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί να λειτουργήσουν τα εστιατόρια στα ξενοδοχεία τις ημέρες των γιορτών.

Χθες το βράδυ, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε σε δηλώσεις του στο Blue Sky, με αφορμή το «πακέτο» των ξενοδοχείων για τις γιορτές, πως δεν προβλέπεται επιλογή διαμονής σε ξενοδοχείο και για το λόγο αυτό, το υπουργείο, θα εκδώσει άμεσα σχετική υπουργική απόφαση, πιθανότατα και σήμερα.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στο ΦΕΚ για τις ημέρες των γιορτών, γίνεται και αναφορά στο τι προβλέπεται για τις εκκλησίες. Αναλυτικά:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.

Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Facebook Comments