Όλα τα νέα μέτρα για την οπαδική βία – Κλειστοί έως 31 Ιουλίου οι σύνδεσμοι οπαδών

68 mins read

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα, έφερε μία σειρά από ενέργειες και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Οπως ανακοινώθηκε θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των συνδέσμων οπαδών έως τις 31 Ιουλίου, καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους, απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής, ενώ στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, δεν θα μπορούν να μπαίνουν άλλοι φίλαθλοι.

Αναλυτικά, 

“Κυρίες και κύριοι,

Προτού προχωρήσω από τη μεριά μου στα βασικά σημεία των νομοθετικών ρυθμίσεων και στις λοιπές πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, να εκφράσω ξανά τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ κι εγώ με τη σειρά μου την ηγεσία και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για τα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα, που επέδειξαν.

Αθλητισμός και βία όμως, είναι έννοιες από τη φύση και την κουλτούρα τους, απολύτως αποκλίνουσες.

Στον αθλητισμό, μόνο ως στρέβλωση μπορούν να θεωρηθούν οι εκδηλώσεις βίας και χουλιγκανισμού. Συμφωνούμε όλοι, ότι η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις.
Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως επίφαση, για να οργανώσουν τη δράση τους περιθωριακά και εγκληματικά άτομα, τα οποία εύκολα καταφέρνουν να παρεισφρήσουν στους κόλπους Λεσχών και Παραρτημάτων.

Εύλογα λοιπόν, όταν συμβαίνουν τέτοια θλιβερά γεγονότα, η κοινωνία διερωτάται:
Υπάρχουν νόμοι; Γίνονται έλεγχοι; Συλλαμβάνονται οι δράστες; Απονέμεται δικαιοσύνη;
Γνωρίζουν οι διοικήσεις των ομάδων; Ή τους καλύπτουν; Τους απαντούμε λοιπόν!

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει εν γένει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ήδη αρκετά αυστηρό και ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο με το σημερινό πλαίσιο που ανακοινώνουμε.

Ξεκινώ, θυμίζοντας ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης, χωρίς να παραβλέψουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που είχαν ληφθεί σε προηγούμενους χρόνους:

• Με τον νόμο 4639, που ψηφίσαμε τον Νοέμβριο του 2019:

 Θεσπίσαμε τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του οπτικοακουστικού υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, ακόμα και από φορητές συσκευές, που χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Επεκτείναμε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις «αθλητικής βίας», που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.
 Δώσαμε τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

• Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Με τον νόμο 4809, τον Ιούνιο του 2021:
 Επαναφέραμε το «ιδιώνυμο». Και με τις σημερινές βελτιώσεις του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών, που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια, για παραβάσεις αθλητικής βίας.
 Προχωρήσαμε στη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
 Προβλέψαμε τη δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων.
Δίνουμε δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και κεντρική εκπροσώπηση των φιλάθλων στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Και σήμερα, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σας παρουσιάζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λάβει με τη σειρά του τις προσεχείς ημέρες το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Κυρώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή, η Σύμβαση Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.
Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων και γίνεται διάκριση μεταξύ: «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών».
Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει να κάνει ΚΑΙ με ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας.

• Αυτήν την εβδομάδα, στο 5ο κατά σειρά νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αναδιαμορφώνουμε το ισχύον πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων και τη στενή σχέση των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τους οργανωμένους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας τους:

Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων (και φυσικά των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια) έως την 31η Ιουλίου 2022.
Να σημειώσω ότι σήμερα είναι καταχωρημένες και λειτουργόυν 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με 222 Παραρτήματα. Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη τεθεί υπόψινστην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

ü Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.
ü ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου,
της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.
ü Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
ü Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.
ü Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων των Λεσχών. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:

ü οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και
ü οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών ή Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την αναγνώριση της Λέσχης.

Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

ü Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
ü Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία
φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θεσμικό μας οπλοστάσιο. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί διαρκή συνεργασία πέρα από τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.

Για τον λόγο αυτό, εντός της εβδομάδας και πριν από την ψήφιση των διατάξεων στην Βουλή, προγραμματίζουμε περαιτέρω διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την αθλητική οικογένεια. Πρόθεσή μας είναι η συμμετοχή εκπροσώπων, από όλο το φάσμα του πολιτικού, αθλητικού, οπαδικού και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα, μόνο μέσα από τη συντονισμένη δράση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, των ΠΑΕ / ΚΑΕ/ αθλητικών σωματείων και της αθλητικής οικογένειας. Η πιστή εφαρμογή των νόμων, μέσα από τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας
και τη γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης, μπορεί τάχιστα να αλλάξει το τοπίο στη χώρα μας.

Δίχως αυτές τις προϋποθέσεις όμως, οποιοδήποτε μέτρο, όσο αυστηρό και να είναι, δεν αποδίδει τα μέγιστα, καταπολεμώντας τη βία που μάθαμε να ονομάζουμε «οπαδική».

Χαρακτηρισμός με τον οποίο, προσωπικά, διαφωνώ.

Η βία δεν είναι «οπαδική», είναι ενδημική. Πρόκειται για εγκληματικές ομάδες, για συμμορίες, απογυμνωμένες από περιεχόμενο ή συγκεκριμένη αιτία, με αυτοαναφορικό λόγο ύπαρξης, χωρίς καμία ουσιώδη σχέση με την έννοια της κάθε ομάδας, της σημαίας, της φανέλας.Την έννοια του πραγματικού υγιούς φιλάθλου.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω την πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι είμαστε υπέρ της ύπαρξης και νόμιμης λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων. Λέσχες, που θα είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα όλων μας για έναν ασφαλή, ποιοτικό αθλητισμό! Αθλητισμό για όλη την οικογένεια.”

Facebook Comments