ΑρχικήΕπικαιρότηταΌλοι με μάσκες, αποστάσεις και άγχος στα ΜΜΜ

Όλοι με μάσκες, αποστάσεις και άγχος στα ΜΜΜ

Η πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων βρίσκει τους πολίτες να καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επιβάτες καλούνται να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική για όλους σε κλειστούς χώρους και συνεπώς στα ΜΜΜ, τα οποία από σήμερα ξεκίνησαν κανονικά την λειτουργία τους μετά από 55 ημέρες περιορισμένης λειτουργίας.

Συνεχείς έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα ΜΜΜ

Οι άνδρες της αστυνομίας από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας, σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι πολίτες τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μπορεί η πρώτη εβδομάδα να είναι ουσιαστικά πιλοτική μέχρι το επιβατικό κοινό να προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα, ωστόσο τα πρόστιμα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ για τους παραβάτες που δεν συμμορφώνονται.

Μάσκες και βοηθοί επιβατών

Την ίδια ώρα επί ποδός είναι από το πρωί και οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Πάντως οι πολίτες εμφανίστηκαν τις πρωινές ώρες έτοιμοι και πειθαρχημένοι στη νέα καθημερινότητα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Οι «βοηθοί επιβατών», ντυμένοι με πορτοκαλί γιλέκα για να διακρίνονται από το επιβατικό κοινό, από τις πρώτες πρωινές ώρες βοηθούν και συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τους υποδεικνύουν που ακριβώς θα μπορούν να περιμένουν. Οι ίδιοι δεν είναι αρμόδιοι για επιβολή προστίμων. Σε περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αν χρειαστεί θα ειδοποιούν την αστυνομία.

Τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, σύμφωνα με τους αρμόδιους, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής ήταν στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά. Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης το 6λεπτο θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της μέρας ,ενώ σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν να κυκλοφορήσουν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Πάντως ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης θα στηριχθεί στην ατομική ευθύνη, όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αστυνόμευση στο σύνολο του συστήματος είναι πρακτικά αδύνατη.

Στο Σύνταγμα Καραμανλής- Κεφαλογιάννης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, δίνοντας οδηγίες για ενδεχόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκαν σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με τα αστικά λεωφορεία.

Καραμανλής-Κεφαλογιάννης στο μετρό στο Σύνταγμα: Οι πολίτες ...

«Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς»

Ο κ. Καραμανλής, μετά το πέρας της επίσκεψης, ανέφερε «Βρίσκομαι ξανά σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα, για να δούμε από κοντά πώς ακριβώς πάνε τα πράγματα σήμερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Καραμανλής και Κεφαλογιάννης με μάσκες στο μετρό του Συντάγματος

Υπενθύμισε δε ότι «Όλες τις προηγούμενες μέρες δουλέψαμε εντατικά για να προετοιμαστούμε για τη νέα κανονικότητα που ξεκινά από σήμερα».

Σχολιάζοντας ότι η πρώτη εικόνα είναι θετική, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι «Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού».

Ακόμη, επισήμανε ότι «Οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και φυσικά τους εργαζόμενους.

«Βέβαια, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Το ξέρουμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε «Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουμε κερδίσει τη μάχη με τον κορωνοϊό, από εμάς εξαρτάται και το αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους. Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που εξ ορισμού είναι οι χώροι μεγαλύτερης συγκέντρωσης κόσμου, είναι στο χέρι όλων μας να τα καταφέρουμε. Μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».

Επίσκεψη Καραμανλή - Κεφαλογιάννη στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας ...

Μάσκα σε μετρό, λεωφορείο, ταξί

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι: «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσέφεραν σημαντικό έργο στο διάστημα της καραντίνας και από σήμερα αναλαμβάνουν έναν νέο, κομβικό ρόλο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα».

Τόνισε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια ώστε να πετύχουμε καλύτερες συχνότητες για την εξυπηρέτηση των επιβατών και ταυτόχρονα, ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς απέναντι στην πανδημία. Και σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια ευσυνειδησία, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν μάσκα όταν μπαίνουν στο μετρό, στο λεωφορείο, στο ταξί, καταλήγοντας: «Τηρούμε τους κανόνες, προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας. Μένουμε ασφαλείς!».

Θετική η πρώτη εικόνα – Η συμβολή των βοηθών επιβατών

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

-Έχει πυκνώσει τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

-Παρακολουθεί συνεχώς όλα τα δεδομένα για την κίνηση, τις πυκνότητες στα οχήματα και τους συρμούς και την ασφαλή διαχείριση του πλήθους.

-Συνεχίζει ακόμα πιο εντατικά τις απολυμάνσεις.

-Τοποθετεί ειδική σήμανση στους σταθμούς και στα οχήματα για την τήρηση αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

-Έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την υποχρεωτική και αναγκαία χρήση μάσκας.

-Έχει εξοπλίσει το προσωπικό με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.

-Ξεκινά από σήμερα και μια νέα προσπάθεια με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι διευκολύνουν και κατευθύνουν τον κόσμο στους πιο πολυσύχναστους σταθμούς και στα σημεία μετεπιβίβασης.

Παράλληλα, η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυξημένη στα πιο κρίσιμα σημεία, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας.

Σημειωτέον ότι μεμονωμένα περιστατικά μη χρήσης μάσκας αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στους βοηθούς επιβατών και τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν για άλλη μία φορά ωριμότητα και υπευθυνότητα, τηρώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα τις οδηγίες των ειδικών.