Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια-Συνεχείς αναζωπυρώσεις

35 mins read

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια, επέτρεψαν, η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό. Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί και των αεροσκαφών αμέσως μετά, βρήκαν τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Νωρίτερα:

Στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια είναι στραμμένη πλέον η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών.

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνα, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Νωρίτερα:

Μάχη από εδάφους και από αέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθώς αλλάζει η φορά του ανέμου και η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ

.Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε  ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα.Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον “πνεύμονα” της Εύβοιας» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Νωρίτερα:

Oλονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες. Το πευκοδάσος Natura έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Το πευκοδάσος Natura στην Εύβοια έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα. Αυτό που μένει πίσω είναι μια τεράστια οικολογική καταστροφή που αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Ενα δάσος ασύλληπτης ομορφιάς, στάχτη.

Νωρίτερα:

Η πυρκαγιά σε δασική έκταση που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Καστανιώτισα, στην Ιστιαία Ευβοίας τέθηκε υπό έλεγχο. Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 PZL.

Η φωτιά που ξέσπασε εχθές ήταν σε δύσβατη δασική έκταση και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλο το βράδυ να την σβήσουν. Εν τω μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε εχθές το βράδυ ο 64χρονος που είχε προσαχθεί για πιθανή εμπλοκή του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς, καθώς οι αρχές έκριναν ότι οι πληροφορίες που είχαν ήταν αναληθείς.

Προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 35 πυροσβέστες με 16  οχήματα 2 ελικόπτερα,  2 PZL και  1 αεροσκάφος. Στο δραστικό περιορισμό της φωτιάς συνέβαλαν οι ρίψεις νερού , από τα αεροσκάφη τα οποία σταμάτησαν να επιχειρούν στο μέτωπο της κεντρικής Ευβοίας, λόγω του μικροκλίματος που είχε δημιουργηθεί.

Νωρίτερα:

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια. Τα ενεργά μέτωπα είναι τρία στην Πλατανιά,  στην περιοχή Κοκκαλά, 4 χλμ από τα Ψαχνά και κοντά στον Σταυρό. Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση τεσσάρων χωριών -Μακρυμάλλη, Σταυρός, Πλατανιάς και Κοντοδεσπότι- απομακρύνοντας τους κατοίκους σε ασφαλή σημεία.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Το δεύτερο μέτωπο κινείται στην Τριάδα ενώ υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες.

Aπό τις 6 το πρωί έχουν απογειωθεί και σταδιακά πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ τις κινήσεις τους συντονίζει άλλο ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Νωρίτερα:

Καναντέρ κάνουν ρίψεις νερού σε σημεία του δάσους κάτω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ ενώ εκφράζονται φόβοι επέκτασης της φωτιάς προς τα Πολιτικά.

 

Στην Ελλάδα βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που ζήτησε η χώρα μας.

Τα ιταλικά αεροσκάφη είναι έτοιμα μαζί με τα ελληνικά να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια.

Ωστόσο υπήρξε εμπλοκή  με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία, καθώς η χώρα ενημέρωσε πως τελικά δεν μπορεί να στείλει αεροσκάφη. Η Αθήνα κατέθεσε αίτημα προς την Ισπανία, το οποίο έγινε δεκτό.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα