ΑρχικήΕπικαιρότηταΟμόφυλα ζευγάρια: Η χαρτογράφηση της ΚΟ της ΝΔ- Πώς αναμένεται να κινηθεί...

Ομόφυλα ζευγάρια: Η χαρτογράφηση της ΚΟ της ΝΔ- Πώς αναμένεται να κινηθεί ο κάθε βουλευτής και τα μαθηματικά που… βγαίνουν

✍️ ο Θανάσης Χιούσης

Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με σαφήνεια τις διατάξεις και τον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προτάσσοντας την πεποίθηση του πως οι μεταρρυθμίσεις θα καταφέρουν να θεσμοθετηθούν εν τέλει, το εσωκομματικό περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημόσια τηλεόραση και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά πως γνωρίζει ότι μερίδα στελεχών δεν συμφωνεί με τις νέες διατάξεις, έθεσε όμως ως στόχο «να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», επαληθεύοντας τον έντονο εσωκομματικό «κρότο» που δημιουργεί το νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έθέσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από την Αντιπολίτευση, ενώ φράση – κλειδί ήταν η δήλωση περί της αποχής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή ως μια αξιοπρεπή στάση.

Επαλήθευση των έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων είναι και η πρόσφατη ανάλυση του βρετανικού «Guardian» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται σφοδρές αντιδράσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», εστιάζοντας στο περίπλοκο εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να αντιμετωπίζει μια από τις πιο τρομακτικές προκλήσεις του, ιδίως μεταξύ των δικών του βουλευτών […] Επί του παρόντος, λιγότεροι από 100 από τους 158 βουλευτές του κόμματός του είναι πιθανό να το υποστηρίξουν» αναφέρει το βρετανικό μέσο, δίνοντας λεπτομέρειες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με πολλούς βουλευτές να είναι αντίθετοι.

Ενδεικτικό είναι δε και το γεγονός πως η κυβέρνηση οργανώνει ενημέρωση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να «μεταπείσει» και να προλάβει τυχόν αντιδράσεις στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τρεις υπουργούς να δίνουν το παρών (Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Μαρινάκης).

Η νέα αντίδραση Σαμαρά
Παίρνοντας την σκυτάλη από την πιο πρόσφατη επικαιρότητα, ο χαρακτηρισμός της «αποχής» των βουλευτών ως αξιοπρεπούς στάσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε νέα αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τοποθετήθηκε έντονα επί του ζητήματος, όπως είχε κάνει και τον Νοέμβριο στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Εγώ ξέρω ότι επι χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας την απόλυτη διαφοροποίηση του προς το νέο νομοσχέδιο, ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί που διαφωνούν
Η συζήτηση έχει φουντώσει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ήδη υπουργοί και βουλευτές έχουν διατυπώσει δημόσια και συνεχίζουν να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους και μένει να φανεί πόσοι τελικά δεν θα ψηφίσουν την σχετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που καθιστά την καταψήφιση από πλευράς του δεδομένη.

Εστιάζοντας περισσότερο στους αντιρρησίες υπουργικούς θώκους, σήμερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά κατηγορηματικά κατά της τεκνοθεσίας, ακόμη κι αν αυτό αφορά μόνο σε υιοθεσία. Ο Κώστας Κυρανάκης δήλωσε πως θα υπερψηφίσει μόνον υπό την προϋπόθεση το νομοσχέδιο να έρθει χωρίς διατάξεις για την υιοθεσία.
Ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, το 2015 είχε καταψηφίσει το σύµφωνο συµβίωσης και προτίθεται να πράξει το ίδιο όσον αφορά το σχέδιο νόµου για τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, μιλώντας και αυτός για συνειδησιακό ζήτημα.

Έντονους προβληματισμούς έχουν εκφράσει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει δημόσια την στάση που θα κρατήσουν, ενισχύοντας τα σενάρια για αποχή.

Η Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αντίστοιχα, κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με την στάση που θα κρατήσει επί του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα.

Οι βουλευτές που είναι κατά
Πέραν των παρασκηνιακών διεργασιών, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν πάρει ήδη θέση επί του θέματος εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή τους στην προοπτική σχετικής νομοθεσίας. Κάνοντας λόγο για ζήτημα συνείδησης, ο βουλευτής και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις, δηλώνοντας πως διαφωνεί με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο ενώ και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης δηλώνει «συνειδησιακά αντίθετος» και επιμένει στην εύρεση λύσεων μέσω τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου του συμφώνου συμβίωσης.

Η Άννα Καραμανλή αναφερόμενη σε «κόκκινες γραμμές» δήλωσε πως θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο ακόμα και σε πιθανότητα κομματικής πειθαρχίας ενώ και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο (καταψήφιση), κάνοντας λόγο για σοβαρότατες προσωπικές επιφυλάξεις και διαφωνίες, ενώ ανέφερε πως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση του και στο κόμμα.

Ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε μιλώντας στο OPEN ότι δεν θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, διευκρινίζοντας ότι η διαφωνία του έγκειται στο θεσμό της οικογένειας.

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε την στάση του δηλώνοντας εμφατικά πως δεν θα απέχει, αλλά θα καταψηφίσει.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας με την Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της βουλευτικής ιδιότητας στην επαρχία δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Οι κοινωνίες της επαρχίας είναι πιο κλειστές. Κάθε Κυριακή είμαστε στην εκκλησία, είμαστε όλοι πολύ κοντά» τόνισε. Ο Βασίλης Γιόγιακας είχε καταψηφίσει το 2015 το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και στην ίδια κατεύθυνση µε αυτή του 2015 εμμένει και ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος.

Στο ίδιο πνεύμα, αντίθετοι µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών είναι κι άλλοι βουλευτές από την περιφέρεια όπως ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσοµάλλης ο β.ουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Αχαϊας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αποστάσεις και ερωτηματικά χαρακτηρίζουν την στάση που αναμένεται να κρατήσουν σειρά πρωτοκλασάτων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Στέλιος Πέτσας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Κώστας Βλάσης.

Τα «όχι» και οι «απουσίες» από το Σύμφωνο Συμβίωσης του 2015
Μεγάλη πιθανότητα καταψήφισης του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί έχουν και όσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για Σύμφωνο Συμβίωσης το 2015. Πρόκειται για βουλευτές που διατηρούν και σήμερα την βουλευτική του έδρα: Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, Θανάσης Καββαδάς.
Αντίστοιχα, 12 βουλευτές της σημερινής Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας ήταν απόντες από την διαδικασία της ψηφοφορίας και δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με την πρόθεση τους για υπερψήφιση ή καταψήφιση. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι: Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Τραγάκης.

Τα μαθηματικά των «υπέρ», των «κατά» και των απεχόντων
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι περί τους 80 με 90. Αυτό σημαίνει, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές, ότι περί τους 68 με 78 διαφωνούν, μέχρι στιγμής, και είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Εδώ έγκειται και το «κρυφό» πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης: όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Συνεπώς η αποχή των βουλευτών της Ν.Δ. είναι έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση καθώς της λύνει περισσότερο τα χέρια και εφόσον κάποιος βουλευτής είναι αρνητικός, το Μαξίμου θα επιδιώξει να μην πάει στην ψηφοφορία.

Η αποχή ως εξυπηρέτηση στην θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου
Στο νομοσχέδιο που θα έρθει όμως για τα ομόφυλα ζευγάρια θα απαιτείται όπως και σε κάθε κοινό νομοθέτημα που έρχεται προς ψήφιση, η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που στην αίθουσα δεν μπορεί να είναι κάτω από 75. Κατά συνέπεια η επιψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τα «ναι» που θα πάρει, αλλά και από τον αριθμό των βουλευτών που θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Αν για παράδειγμα στην αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονται και οι 300 βουλευτές, τότε για να περάσουν οι διατάξεις θα πρέπει να ταχθούν υπέρ τους τουλάχιστον 151 από τους παριστάμενους. Αν από την άλλη πλευρά υπάρξουν π.χ. 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ή και άλλων κομμάτων) που θα δυσκολευτούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και επιλέξουν να απέχουν από την ψηφοφορία, τότε στην αίθουσα αντί για 300 θα βρίσκονται 270 βουλευτές, οπότε το νομοθέτημα θα περάσει ακόμη και με 136 «ναι».
Η αποχή γαλάζιων βουλευτών θα μειώσει και τον απαιτούμενο αριθμό για να περάσει το νομοσχέδιο με τον πρωθυπουργό να προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υπέρ της ισότητας στον γάμο.

Η στάση της Αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διαθέτει 36 βουλευτές η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τάσσεται υπέρ των διατάξεων με μοναδική εξαίρεση αυτή του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, που ενίσταται ως προς την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει 32 βουλευτές με το κόμμα να λέει «ναι» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων και όχι στην παρένθετη μητέρα, το ΚΚΕ των 21 βουλευτών δεν στηρίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως δεν είχε στηρίζει και το σύμφωνο συμβίωσης, η Ελληνική Λύση των 12 βουλευτών διαφωνεί με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών επίσης εκφράζουν ενστάσεις, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, οι 10 βουλευτές της Νίκης είναι αρνητικά διακείμενοι, ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας τάσσονται υπέρ του γάμου μεταξύ ομόφυλων ενώ υπάρχει προβληματισμός, όπως αυτός της βουλευτού Έλενας Καραγεωργοπούλου, αναφορικά με την τεκνοθεσία εκ μέρους τους.