Ωράριο καταστημάτων: Όχι της κυβέρνησης στην μείωση λόγω ενεργειακής κρίσης

49 mins read

Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ζητούν οι έμποροι, όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να παρέμβει.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν σήμερα Τετάρτη, με αφορμή το αίτημα των εμπόρων, ότι τυχόν παρέμβαση θα ήταν αντισυνταγματική και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, παραπέμποντας για τις τυχόν σχετικές αποφάσεις στους ίδιους τους εμπόρους.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η στόχευση του υπουργού Ανάπτυξης είναι περισσότερο η συγκράτηση των τιμών, μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους και έτσι εξετάζεται αν μια μείωση του ωραρίου, μπορεί να συνοδευτεί από δέσμευση για συγκράτηση των τιμών.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για τη λειτουργία των καταστημάτων

Στην πρόταση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς και τις προϋποθέσεις ώστε το μέτρο αυτό, το οποίο θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, να καταστεί εφαρμόσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στους 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο” με τη Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

“Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο αν δηλαδή τα καταστήματα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9 όπως ισχύει έως τώρα” δήλωσε ο κ. Καφούνης, επισημαίνοντας πως αν και το αίτημα συζητείται περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, παραδέχθηκε πως είναι μία σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου, να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας” είπε χαρακτηριστικά.

“Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει, πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση και να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, διαφορετικά θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μείωση στην κατανάλωση άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μία παρέμβαση” συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι “θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους ίδιες ώρες, γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους”.

Μειωμένο ωράριο προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) πρότεινε μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

-Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
-Τρίτη: 10:00 έως 19:00
-Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
-Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
-Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
-Σάββατο: 10:00 έως 16:00

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Απροστάτευτοι οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια»

«Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021», τόνισε ο Επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης.

Αναφερθείς στην ακρίβεια και την κρίση της αγοράς, σχολίασε: «Η αγορά γυρνάει την πλάτη της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Διατείνεται η κυβέρνηση ότι έχει στηρίξει επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά, την ίδια ώρα που οι εμπορικοί  σύλλογοι μειώνουν το ωράριο. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και όλα αυτά δείχνουν ότι η πραγματική κατάσταση απέχει πάρα πολύ από τους «φοβερούς ρυθμούς ανάπτυξης» του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, όπως και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος  μιλούσε για «μία οικονομία που ανθεί» και για «μία εύρωστη ελληνική οικονομία».

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ζοφερή κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες. Έξι μήνες έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια, ενώ στην αγορά δεν γίνονται σχεδόν καθόλου έλεγχοι. Υποτίθεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ για να συγκρατηθούν οι τιμές και αυτές αυξήθηκαν κατά  15% σε ό,τι αφορά την αγορά τροφίμων. Αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τους αφήνει βορά στην αισχροκέρδεια που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες χώρες ο μέσος ΦΠΑ είναι 4-6 % ενώ ο δικός μας φτάνει στο 13%».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε επίσης:

«Το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021 έχει προτείνει ως μέτρο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής ανάγκης, γιατί έχουμε ήδη αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, μια κατάσταση που προβλέπεται να συνεχιστεί και με τον προϋπολογισμό του 2023.

Η κυβέρνηση έχει βρει έναν πολύ ωραίο για την ίδια μηχανισμό, όσο βέβαια είναι άδικος για την πλειοψηφία των πολιτών: μαζεύει χρήματα μέσω της κοινωνικά άδικης, έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ),  για να εμφανίζεται μετά ο κ. Μητσοτάκης ως «μάγος με τα δώρα» που δήθεν στηρίζει τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αδρανεί χαρακτηριστικά, όταν εδώ και καιρό η Ε.Ε. συστήνει στα κράτη-μέλη να υπερφορολογήσουν τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Εδώ δεν έχουμε δει κάποια σχετική πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα άργησε πολλούς μήνες να φορολογήσει  τα υπερκέρδη στην ενέργεια.

Βλέπουμε λοιπόν από την πλευρά της κυβέρνησης μια αδράνεια ή μια σκόπιμη καθυστέρηση, που παραπέμπει σε προνομιακή μεταχείριση, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που κερδίζουν από την κρίση.

Το ζήτημα δεν είναι πλέον ανθρωπιστικό, αλλά ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Μόνο η κυβέρνηση θεωρεί ότι «όλα πάνε καλά», μαζεύοντας αδιακρίτως λεφτά από φόρους, που έχει σκοπό να μοιράσει στις επόμενες εκλογές».

Facebook Comments