ΑρχικήΕπικαιρότηταΌσα αλλάζουν από αύριο για τους ανεμβολίαστους - Πού θα υπάρχει «μπλόκο»...

Όσα αλλάζουν από αύριο για τους ανεμβολίαστους – Πού θα υπάρχει «μπλόκο» – Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων

Η Κυριακή είναι η τελευταία μέρα πραγματικής «ελευθερίας» για τους ανεμβολίαστους πολίτες στην Ελλάδα, καθώς από τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα.

Την ώρα που η πανδημία φουντώνει σε όλη την Ευρώπη, τα νέα μέτρα -βάσει των οποίων οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κινηθούν σε μια σειρά από εσωτερικούς χώρους- επιχειρούν να βάλουν φρένο στη διασπορά του κορωνοϊού.

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα του μίνι “lockdown” για τους ανεμβολίαστους, επισημαίνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 22/11, όσοι πολίτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εξής 9 χώρους:

κέντρα διασκέδασης
κλειστοί χώροι εστίασης
θέατρα
κινηματογράφοι
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια
γήπεδα

Πού θα έχουν πρόσβαση

Από τη Δευτέρα στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και αρνητικό PCR -RAPID test.

Νέο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα

Με νέο ωράριο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από αύριο, Δευτέρα.

Γεωργιάδης: «Αν δεν σταματήσεις την πανδημία, όσες ΜΕΘ και να φτιάξεις δεν φτάνουν»

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορωνοϊό μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

«Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως τα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων: «Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες.»

Ο ίδιος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο lockdown, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως είπε.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ΜΕΘ και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όσο και να θέλουμε,ακόμα και 1 δις ευρώ να είχαμε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλες γιατί δεν έχουμε το προσωπικό να τις στελεχώσει». «Η Γερμανία με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 100 άτομα στον πλανήτη στέλνει ασθενείς σε γειτονικές χώρες του εξωτερικού γιατί δεν φτάνουν οι δικές της λόγω πίεσης στο σύστημα υγείας της. Άρα όσες ΜΕΘ και να φτιάξεις, αν δεν σταματήσεις την πανδημία, δεν φτάνουν», δήλωσε ίδιος.

Θεμιστοκλέους: Δεν θα πάμε σε lockdown

«Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA.

«Οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».

«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δε θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.