ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαναγιωτόπουλος στο Briefing: «Δεν θα έχουμε φάρμακο που θα δώσει την ιδανική...

Παναγιωτόπουλος στο Briefing: «Δεν θα έχουμε φάρμακο που θα δώσει την ιδανική λύση»

Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο και επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής μέτρων μέσω της πειθούς στους πολίτες.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να έρθει τουρισμός στην Ελλάδα εξ αρχής σημείωσε «μην πυροβολείται την πολιτική, η πολιτική έχει μεγάλη σημασία στα θέματα που συζητάμε, μην χάνουμε τους ρόλους μας».

«Πρέπει να μπούμε κατά το δυνατό στην τουριστική περίοδο»

Ο επιδημιολόγος ξεκαθάρισε ότι απόλυτη ασφάλεια δεν μπορούμε να ζητάμε, υπάρχει μόνο σχετικά ασφαλής τρόπους. Όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας τα τεστ που υπάρχουν παρέχουν μία μερική αποτελεσματικότητα. Αλλά αν προσθέσουμε κι άλλες τακτικές, θερμομέτρηση, λήψη μέτρων κτλ, όλα αυτά αθροιστικά μπορεί αν μας δώσουν έναν βαθμό ασφάλειας.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος τόνισε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει αν εμφανιστούν περιστατικά κορωνοϊού. Πρέπει να έχουμε τον μηχανισμό να τα αντιμετωπίσουμε, πχ στα τουριστικά μέρη.

Σχετικά με τα καλά νέα που είπε σήμερα ο κ. Τσιόδρας για την παραγωγή εμβολίου, ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμα για να καταλήξουμε εκεί.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι όλα είναι καινούργια, νέες συμμαχίες, νέα εργαστήρια κτλ για να παράγουν το νέο εμβόλιο.

«Δεν περιμένουμε το φάρμακο που θα μας δώσει την ιδανική λύση – Θα είναι συνδυασμός φαρμάκων»

Για τη ρεμδεσιβίρη σχολίασε ότι έχει μία οριακή αποτελεσματικότητα και απέχει πολύ από το να μας δώσει τη λύση. Ο συνδυασμός φαρμάκων και τρόπων αντιμετωπίσεις κρίνει ότι θα μας φέρει σε μία καλύτερη κατάσταση.

«Χρειαζόμαστε συναίνεση και όχι πρόστιμα – Πρέπει να πιστεί ο κόσμος για την κρισιμότητα της κατάστασης»

Αναφορικά με το συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες τόνισε ότι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε στα θεμέλια της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτοπουλο σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται πρώτα με τις πειθώ και μετά με άλλους τρόπους. Πρέπει να αντιμετωπίζονται  με την ευρύτατη συναίνεση, «το να είμαστε με το δάχτυλο υψωμένο νομίζω ότι δεν είναι ο πιο αποτλεεσματικός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ίναι εύκολο να έχουμε διασπορά του ιού και καμία φορά αρκεί ένα συμβάν με μικρό αριθμό μολυμσένων και συνανντά μεγάλο αριθμό άλλων και μπορεί να οδηγήσει στον εκθετικό πολλαπλασιασμό.