ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαραλογισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για κλιμάκωση της έντασης από Ελλάδα! - Τα...

Παραλογισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για κλιμάκωση της έντασης από Ελλάδα! – Τα δήθεν ντοκουμέντα (photos)

Μόνο παράλογη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρόσφατη ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την οποία προσεγγίζει το φλέγον ζήτημα της κλιμάκωσης της έντασης, καταλογίζοντας ευθύνες στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί τώρα να “φορτώσει” τις ευθύνες για την κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα κοινοποιώντας μάλιστα την παρακάτω ανακοίνωση στον Ύπατο Εκπροσώπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αναλυτική η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 για την τυπική του συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του. Μάλιστα, τα πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο για λόγους αυτοάμυνας επέστρεψαν στις προγραμματισμένες τους επιχειρήσεις.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Ορούτες Ρέις, η Ελλάδα έθεσε σε ετοιμότητα τις ναυτικές της δυνάμεις στο Καστελλόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Από τότε πολλά πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού παρέμειναν σταθμευμένα στο Καστελόριζο.

Επίσκεψη ΠτΔ στο Καστελλόριζο στο πλαίσιο των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού

Από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου Ελλάδα και ΗΠΑ πραγματοποίησαν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη, όπου διαμένει η τουρκική μειονότητα της Ελλάδας. Το Leopard τανκς του ελληνικού στρατού συστρατεύτηκαν με τα αμερικανικά τανκς  M1 Abrams για μία άσκηση κοντά στο χωριό Πετροχώρι στη Ξάνθη. Παρά την έκκληση της Τουρκίας για να αναβληθεί η άσκηση σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι ήδη σε έξαρση, η βαριά οπλισμένη άσκηση στην περιοχή διεξήχθη.

Κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στην Ξάνθη

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε με NAVTEX μία στρατιωτική άσκηση στη Χίο, η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Ελληνική NAVTEX για άσκηση στη Χίο

Η Ελλάδα προχώρησε λοιπόν στη διεξαγωγή άσκησης με αληθινά πυρά και γύρω από τη Λήμνο στις 23-24 Σεπτεμβρίου, που και αυτή είναι υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Διεξαγωγή άσκησης της Ελλάδας με πραγματικά πυρά στη Λήμνο σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα δεν απείχε, αλλά προχώρησε στη διεξαγωγή εναέριων ασκήσεων πάνω από τα αποστρατικοποιημένα νησιά, δηλαδή τη Χίο, τη Κω, τη Ρόδο και άλλα νησιά που βρίσκονται στη περιοχή. Εκδόθηκε αναγγελία προς αεροναυτιλομένους (ΝΟΤΑΜ) για ασκήσεις από 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, η οποία επίσης επηρέασε την ελεύθερη πλοήγηση σε ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς εναέριου χώρου.

Οι εναέριες ασκήσεις της Ελλάδας

Την 1 Οκτωβρίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν δύο στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσογειο στη περιοχή νότια του Καστελλόριζου, η μία στις 6 και η άλλη στις 8 Οκτωβρίου.

Ελληνική NAVTEX για το Καστελλόριζο

Η Ελλάδα εξέδιδε συνεχώς προειδοποιήσεις πλοήγησης στο Αιγαίο, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και σε μεγάλη περιοχή του διεθνούς εναέριου χώρου. Αυτήν την φορά άλλη ΝΟΤΑΜ ανακοινώθηκε για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβάνοντας και ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλο το Αιγαίο από τις 11 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου.

ΝΟΤΑΜ Ελλάδας σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Στις 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία στρατιωτική άσκηση, που συμπεριλάμβανε και δράση με πυρά από 12 έως 13 Οκτωβρίου στη Λέσβο, καλύπτοντας μία περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από την ακτή της Τουρκίας.

Η τοποθεσία της ελληνικής άσκησης με πυρά σύμφωνα με την Τουρκία

Ως ακόμη μία παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου η διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά από τις 12 έως 16 Οκτωβρίου στη Χίο. Ταυτόχρονα, ασκήσεις έλαβαν χώρα και στη Λέσβο 12-13 Οκτωβρίου.

Διεξαγωγή ελληνικής άσκησης στη Χίο

Παράλληλα με τις συνεχόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποίησης, η Ελλάδα δε δίστασε να δράσει ενάντια στη διμερή συμφωνία του 1988, που μάλιστα έλαβε χώρα στην Αθήνα, και η οποία προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα απέχουν από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων τόσο σε εθνικές όσο και σε θρησκευτικές γιορτές. Πρόσφατα, η Ελλάδα εξέδωσε προειδοποίηση πλοήγησης για δύο ξεχωριστές ασκήσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 29 Οκτωβρίου, δηλαδή την Ημέρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Σε απάντηση, η Τουρκία ανακοίνωσε να διεξαχθεί στρατιωτική άσκηση στις 28 Οκτωβρίου, στην εθνική γιορτή της Ελλάδας.

Προειδοποιήσεις πλοήγησης από την Ελλάδα

Και πάλι η Ελλάδα άρχισε να στρατιωτικοποιεί τη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδοντας μία άλλη ΝΟΤΑΜ για στρατιωτική άσκηση με ισχύ από 13 έως 18 Οκτωβρίου, καλύπτοντας τη περιοχή και τη το καλύπτοντας τη περιοχή και το χρονοδιάγραμμα της δραστηριότητας του Ορούτς Ρεις, που έλαβε χώρα 11-22 Οκτωβρίου.

Η ΝΟΤΑΜ της Ελλάδας που παρεμποδίζει τις δραστηριότητες του Oruc Reis

Επιπλέον, έχει γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα προγραμματίζει να αγοράσει εναέρια μέσα από το Ισραήλ για να τα αναπτύξει την περιοχή. Είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο. Αυτές οι πρακτικές προμηνύουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συζητήσεων.