Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των εργαζομένων στα ΚΕΠ

24 mins read
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 463/2021 απόφασή του αναγνώρισε ότι η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύχθηκε και πραγματοποιείται σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ, είναι παράνομη αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών. Στην ανακοίνωσή σχετικά με την απεργία της 29ης Ιουλίου 2021 των εργαζομένων στα ΚΕΠ, από τα τρία υπουργεία αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
«Το μεσημέρι της 28ης Ιουλίου κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών εξώδικη δήλωση – γνωστοποίηση προκήρυξης απεργίας της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΠΟΣΕΚΕΠ). Με την παρούσα, η ΠΟΣΕΚΕΠ ενημέρωσε το Ελληνικό Δημόσιο ότι προκηρύσσει απεργιακή κινητοποίηση για την επόμενη εργάσιμη ημέρα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τους αρμόδιους υπουργούς, προσέφυγε άμεσα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αιτούμενο την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης (άλλως καταχρηστικής), καθώς -εκτός των άλλων- δεν τηρήθηκε η νόμιμη προθεσμία γνωστοποίησης που πρέπει να προηγηθεί της απεργίας. Το μεσημέρι της Πέμπτης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 463/2021 απόφασή του αναγνώρισε ότι η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύχθηκε και πραγματοποιείται σήμερα είναι παράνομη.
 
Τα αρμόδια υπουργεία στηρίζουν τα ΚΕΠ και τους εργαζομένους σε αυτά. Παράλληλα, οι απλουστεύσεις και οι ψηφιοποιήσεις διαδικασιών έχουν μειώσει σημαντικά τόσο τις επισκέψεις των πολιτών όσο και το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων στα ΚΕΠ, και ποτέ τα υπουργεία δεν αρνήθηκαν το διάλογο με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΚΕΠ επέλεξε συνειδητά να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες πολίτες με μια απεργία παράνομη, χρησιμοποιώντας προσχηματικά αιτήματα».

Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ

Στο δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής:

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ για τα ακόλουθα προβλήματα που πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ και για τα οποία έχουν ευθύνη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι Δήμοι της χώρας:

1. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών.
2. Προσθήκη πολλαπλών διαδικασιών που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19.
3. Αθρόα προσθήκη άλλων νέων διαδικασιών, που διενεργούνται αποκλειστικά μέσω των ΚΕΠ για τους ψηφιακά αναλφάβητους.
4. Προσέλευση πολιτών χωρίς ραντεβού με αποτελέσματα τον συνωστισμό τους έξω από τα ΚΕΠ, τις διενέξεις για σειρά προτεραιότητας, τις προστριβές για ζητήματα
που δεν είναι στην αρμοδιότητα ή την ευθύνη των ΚΕΠ και την έλλειψη χρόνου για διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν ολοκληρώνονται άμεσα.
5. Απροθυμία και αδιαφορία των Δήμων στο να παρέχουν συνθήκες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιστατικά με προσβολές,
απειλές και βίαιες συμπεριφορές πολιτών που ολοένα αυξάνονται θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή και την ίδια τους τη ζωή.

ZHTAME από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

1. Άμεση ενίσχυση των ΚΕΠ με τουλάχιστον 1000 άτομα έκτακτο προσωπικό, μέχρι να συσταθούν και να πληρωθούν αντίστοιχες θέσεις μόνιμου προσωπικού.2. Άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια του προσωπικού των ΚΕΠ.

ΚΑΛΟΥΜΕ
Όλους τους συναδέλφους στα ΚΕΠ να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή μας κινητοποίηση, διεκδικώντας απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών με
αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.

Facebook Comments