Στη φετινή έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, έχοντας κατρακυλήσει στην 89η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Σταθερά στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η Ελλάδα ως προς την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2025, έχοντας κατρακυλήσει στην 89η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, από την 88η θέση πέρυσι.
Όπως αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, στον σύνθετο δείκτη ελευθερίας του Τύπου – που συντάσσεται με βάση πέντε υποδείκτες – συγκεντρώνουμε 55,37 μονάδες, από 57,15 το 2024. Η βαθμολογία αυτή μας τοποθετεί στην προτελευταία θέση της «πορτοκαλί ζώνης», των προβληματικών χωρών.
Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση από χώρες που τις κυβερνούν αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι (87η) και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν (68η). Μας έχουν αφήσει μακράν πίσω οι Βαλκάνιοι γείτονές μας, η Βόρεια Μακεδονία (42η), η Βουλγαρία (70η) και η Αλβανία (80η).
Ο Νίγηρας, η Ζάμπια, η Μποτσουάνα, η Ναμπίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, ενώ συνολικά μας έχουν ξεπεράσει 17 κράτη της Αφρικής.
Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται Νορβηγία, Εσθονία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία και Τσεχία.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Συρία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.
Όπως αναφέρει το in.gr στον πρόλογο της έκθεσης, αναφέρονται οι τρεις μεγάλες πληγές που στοιχειώνουν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος (και) δημοσιογράφων, από την ΕΥΠ, που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. Η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, για την οποία επίσης δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Τέλος, οι διαδικασίες SLAPP, δηλαδή οι εκφοβιστικές μηνύσεις και αγωγές εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ με σκοπό να τους φιμώσουν, παραμένουν συνηθισμένες.
Η βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη της πολιτικής ελευθερίας του Τύπου είναι ακόμα χειρότερη από τον γενικό δείκτη. Βαθμολογούμαστε με κάτω από τη βάση (44,4 στα 100. Βρισκόμαστε στην 94η θέση, εξαιτίας μιας σειράς συστημικών πληγών: Ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα δημόσια ΜΜΕ – που υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ανεξαρτησία τους. Η βραδύτητα και η αναποτελεσματικότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που δεν έχει αναμορφωθεί ουσιαστικά. Τέλος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ – η οποία επίσης εποπτεύεται από τον πρωθυπουργό – και η στοχοποίησή τους από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.
Στα αρνητικά για την Ελλάδα αναφέρονται οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ΜΜΕ, από «ακροαριστερούς και ακροδεξιούς ακτιβιστές που τα θεωρούν ιδεολογικούς εχθρούς» και ο σεξισμός που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στον χώρο εργασίας. Στον κοινωνικό δείκτη πέφτουμε επίσης κάτω από τη βάση (49,3 στα 100) και βρισκόμαστε στην 124η θέση, έχοντας κατρακυλήσει τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: in.gr