ΑρχικήΕπικαιρότηταΠάτρα: Οι τραγικές συμπτώσεις στους θανάτους των κοριτσιών - Το πόρισμα που...

Πάτρα: Οι τραγικές συμπτώσεις στους θανάτους των κοριτσιών – Το πόρισμα που θα λύσει το μυστήριο

Όλοι πλέον περιμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της μικρής Τζωρτζίνας και ευελπιστούν μέσα από αυτά να βρουν την άκρη και να εντοπίσουν πως πέθαναν τα τρία κοριτσάκια στην Πάτρα.

Οι Αρχές, εξετάζοουν μια σειρά από συμπτώσεις που μπορεί να δείξουν τον δρόμο.

Σύμφωνα με το MEGA, οι συμπτώσεις αφορούν στους θανάτους των κοριτσιών, που ήταν και οι τρεις αιφνίδιοι, στις συνθήκες θανάτου, καθώς συνέβησαν χωρίς την παρουσία γιατρών, αλλά και στις ενδείξεις από τον απινιδωτή.

Μία ακόμη σύμπτωση που διερευνούν οι αστυνομικοί είναι ότι και οι τρεις θάνατοι έγιναν Σάββατο ή Κυριακή, όπως και άλλα ιατρικά περιστατικά που είχαν τα κορίτσια πριν πεθάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα έπαθε την πρώτη ανακοπή τον περασμένο Απρίλιο. Σάββατο σημειώθηκε η δεύτερη ανακοπή που οδήγησε στο μοιραίο. Η Μαλένα στο νοσοκομείο Ελπίδα έχασε τη ζωή της, επίσης, Σάββατο, ενώ μικρή Ιριδα πεθαίνει Κυριακή.

Η πρώτη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι τα Σαββατοκύριακα η παρουσία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι κατά πολύ μικρότερη. Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με μία διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών στο εξωτερικό, που είναι υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 8 ή 9 περιστατικά που έγιναν Σαββατοκύριακο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τελευταίες καταγραφές στον απινιδωτή της 9χρονης Τζωρτζίνας θα ρίξουν φως στην υπόθεση του θανάτου της, λέγοντας μάλιστα ότι αν είχαν προηγηθεί αρρυθμίες που να δικαιολογούν τον θάνατο, αυτές θα έχουν καταγραφεί.

Τι προβληματίζει τις αρχές 

Οι θάνατοι των τριών κοριτσιών χαρακτηρίζονται «αιφνίδιοι», χωρίς καμιά πειστική εξήγηση από γιατρούς και ιατροδικαστές για το τι ακριβώς έχει συμβεί ενόψει, βεβαίως, της ολοκλήρωσης των τοξικολογικών-ιστολογικών εξετάσεων της εννιάχρονης Τζωρτζίνας που αναμένονται τις επόμενες 10 ημέρες.

Σε ιατροδικαστικές εξετάσεις μνημονεύεται ότι ο πρώτος θάνατος, τον Μάρτιο του 2019, της τριάμισι ετών Μαλένας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς» της Αθήνας οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, εντούτοις θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν εξηγεί το πώς άφησε τόσο ξαφνικά την τελευταία πνοή της.

Αντίστοιχα, ο δεύτερος θάνατος, αυτός του έξι μηνών βρέφους, αποδόθηκε σε «αγενεσία βλεφοκόμβου». Ομως, όπως λένε οι γιατροί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι έπασχε από κάτι τέτοιο, λόγω της σπανιότητας του συνδρόμου, αλλά και γιατί δεν είχε εντοπισθεί από τα καρδιογραφήματα που είχαν γίνει στο μωρό.

Τα τρία κορίτσια «έσβησαν» όταν δεν ήταν παρόντες γιατροί και νοσηλευτές και ενώ ήταν δίπλα τους μόνο η άτυχη μητέρα τους. Οι θάνατοι της Μαλένας και της Τζωρτζίνας σημειώθηκαν σε θάλαμο νοσοκομείων μίας κλίνης και του βρέφους στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα και ενώ έλειπε ο πατέρας του παιδιού.

Σε τουλάχιστον άλλες έξι-επτά περιπτώσεις είχε διαπιστωθεί ότι η Τζωρτζίνα, που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ή στο Καραμανδάνδειο Νοσοκομείο Πάτρας (Παίδων), όταν ήταν μόνη στον θάλαμο με τη συνοδεία ενός ατόμου παρουσίαζε ξαφνικά προβλήματα υγείας και ανακοπές.

Αντιθέτως, όταν είχε μεταφερθεί για πολλές εβδομάδες στη ΜΕΘ Παίδων Πατρών (σ.σ. κοινός χώρος νοσηλείας), όπου υπήρχε διαρκής επίβλεψη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα υγείας.

Οι ηλεκτρονικές καταγραφές του απινιδωτή και του βηματοδότη που είχαν τοποθετηθεί προ αρκετών μηνών στην Τζωρτζίνα, στο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας της καρδιάς της, δεν έδειξαν οποιαδήποτε αρρυθμία ή άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, ο βηματοδότης φαίνεται να ενεργοποιήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά για μερικά δευτερόλεπτα προτού αποβιώσει η Τζωρτζίνα. Η ενεργοποίησή του αποδίδεται σε βραδυκαρδία, λόγω «φονικού» προβλήματος στο μυοκάρδιο, το οποίο, όπως λένε επιστήμονες, δεν μπορεί να αποδοθεί σε παθολογικό λόγο αλλά μόνο σε έξωθεν παρέμβαση.

Οι έλεγχοι στα τρία παιδιά, στους γονείς τους και στους λοιπούς συγγενείς για κληρονομικό πρόβλημα δεν ανέδειξαν οτιδήποτε σχετικό.

Συνεκτιμώνται δεδομένα από παρόμοια συμβάντα στο εξωτερικό με διαδοχικά αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας που παρουσίασαν νοσηλευόμενα παιδιά.

Η διερεύνησή τους οδήγησε στη διαπίστωση ύπαρξης εξωγενών παραγόντων που επηρέαζαν την υγεία τους.

Γιατροί και δικαστές αναφέρονται σε εξάντληση όλων των ενδεχομένων και των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων που δεν εξηγούν σε καμιά περίπτωση τους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών σε διακριτά συμβάντα.

Πλέον, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα κληθούν για καταθέσεις στην Ασφάλεια Αττικής περισσότεροι από 25 γιατροί και ιατροδικαστές, ενώ ζητούνται όλοι οι φάκελοι νοσηλείας και θανάτου των τριών παιδιών.

Απειλητικά μηνύματα δέχεται η οικογένεια

Η οικογένεια Δασκαλάκη, έχοντας χάσει τα τρία παιδιά της, έχει να αντιμετωπίσει τα αναπάντητα ερωτήματα για τους θανάτους των μικρών κοριτσιών και απειλές.

Οπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Κόττας στην «Πελοπόννησο», η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου εξακολουθεί να δέχεται απειλητικά μηνύματα για την οικογένειά της από χρήστες του Facebook και γενικότερα του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της οικογένειας από την Πάτρα κατήγγειλε ότι εστάλη μήνυμα με παραλήπτες τους γονείς από μία κυρία (σ.σ.: το όνομα της οποίας γνωρίζουν οι συνήγοροι) και στο οποίο «καλεί κόσμο να μεταβούν έξω από το σπίτι της οικογένειας να βρουν τη μητέρα και να τη λιντσάρουν»!

Στο εν λόγω ρεπορτάζ δεν αναφέρεται αν έχει επιληφθεί του θέματος η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εκτός από αποκρουστικό για τους γονείς των αδικοχαμένων κοριτσιών, είναι κι εξόχως ανησυχητικό, που έχουν άλλο ένα θέμα να αντιμετωπίσουν μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα καταστάσεων.

Εν αναμονή των καταθέσεων
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ξεκινήσει καταθέσεις στο Εγκληματολογικό της Ασφάλειας Αθηνών με τις καταθέσεις να ξεκινούν από τους γιατρούς του Νοσοκομείου «Παίδων», καθώς η κατάθεσή τους αναμένεται να φωτίσει πολλές πτυχές της «σκοτεινής» αυτής υπόθεσης, μιας κι εκεί κατέληξε η 9χρονη Τζωρτζίνα πριν από λίγες εβδομάδες.

Και οι γιατροί του Καραμανδανείου όπως και του ΠΓΝΠ αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση. Αλλωστε είναι αυτοί οι οποίοι πολλάκις ασχολήθηκαν με τα παιδιά και ειδικά με την Τζωρτζίνα.

Τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανδρέας Ηλιάδης όσο και οι εξειδικευμένοι παιδίατροι του Καραμανδανείου θα μιλήσουν για τα περιστατικά που αφορούν την πορεία της υγείας του παιδιού, το πώς κατέληξε στην ΜΕΘ και ό,τι περίεργο παρατήρησαν στη διάρκεια της νοσηλείας της ώστε να απαντηθούν όσα περισσότερα ερωτηματικά μπορούν.