Παυλάκης: «Έτσι θα μπει φρένο στην πανδημία»

31 mins read

Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, με μια μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook, εξηγεί πως οι μάσκες μπορούν να βάλουν «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι φορώντας μάσκα ανακόπτεται η μετάδοση της επιδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη

Μασκες-μασκες

Πολλα στραβα εγιναν στην αρχη της πανδημιας σχετικα με τις μασκες. Τωρα που γινεται γενικα κατανοητο, επι τελους οτι είναι χρησιμες, αστοχιες και προκαταληψεις αλλα και κακοβουλες παραπληροφορησεις κινδυνευουν να τις κανουν διχαστικο συμβολο και αφορμη αποπροσανατολιστικων συζητησεων και λαικισμου. 

Στην αρχη της πανδημιας, όταν συνειδητοποιησαμε (οσοι το συνειδητοποιησαμε, γιατι ακομα και τωρα υπαρχει συγχηση) ότι ο ιος είναι αερομεταδιδομενος όχι μονο από ασθενουντες αλλα και από υπερμεταδοτες πριν νοσησουν, προσπαθησα να χτυπησω καμπανακι κινδυνου. Ειπα δημοσια ότι χρειαζονται μασκες, ενώ διαφοροι που τωρα εχουν αλλαξει γνωμη ελεγαν ότι οι μασκες δεν προστατευουν. Ειπα ότι δεν χρειαζεται να περιμενετε να σας τις δωσουν, αφου δεν υπηρχαν, μπορειτε να φτιαξετε μονοι σας. 

Προσπαθησα να δωσω δημοσιοτητα στο θεμα λεγοντας ότι πρεπει να ενεργοποιησετε την ανωτερη τεχνολογια των Ελληνιδων νοικοκυρων. Οι κοπτοραπτουδες που υπαρχουν ακομα στην Ελλαδα θα ελυναν το προβλημα σε εβδομαδες. Οι ξαδερφες μου στην Κρητη Μαρικα και Ειρηνη αρχισαν να ραβουν και να μοιραζουν πολλες μασκες. Ακουσα ότι η περιφερεια της Κρητης με την Μπορμπουδακη επισης αρχισε προσπαθεια για μασκες και στολες ώστε να γινει αυταρκης. Σημερινο δημοσιευμα αναδεικνυει κυριες στον Εβρο που φτιαχνουν και κατανεμουν χιλιαδες μασκες. 

Και τωρα που οι μασκες υπαρχουν παντου και μπορει κανεις να βρει μασκες ψηλης ποιοτητας αρχισε η μαχη εναντιον τους, η και η λαικιστικη εκμεταλλευση. Ακουστηκαν απειρα για το λαθος του υπουργειου με τις τεραστιες μασκες με κακες προδιαγραφες. Αυτά είναι προφασεις εν αμαρτιαις. Μα γι αυτό είναι καλυτερα να βασιζεται κανεις στις δικες του δυναμεις και ατομικες λυσεις που ταιριαζουν στον καθενα. Αν ζητας από την πολυπλοκη γραφειοκρατεια να δρασει γρηγορα, υπαρχει πιθανοτητα για λαθη. Το κρατος κατ αναγκην είναι αργο ακριβως γιατι χρειαζεται να εισαι πολύ προσεκτικος στον ελεγχο για να μην κανεις λαθη. 

Η χρηση της μασκας ειναι ενα απο τα εργαλεια που εχουμε, δεν ειναι πανακεια, και δεν δουλευει απο μονο του. Δουλευει πολύ καλα μαζι με όλα τα αλλα μετρα.

Πολλες μελετες βαζουν πολλες η και εξωπραγματικες απαιτησεις στις μασκες. Αυτο που θελουμε να πετυχουμε ειναι μια μικρη επιβραδυνση για καθε πιθανη μεταδοση, και αυτο πολλαπλασιασμενο μεταφραζεται σε μεγαλες διαφορες. Αν ενας δεκαεξαρης μολυσμενος παει στο Λυκειο χωρις μασκα θα μολυνει δυο φιλους του. Αν φοραει μασκα κλπ και μολυνει ενα φιλο αντι για δυο, εχουμε κοψει τη μεταδοση στο μισο. Αυτο μπορει να κανει τεραστια διαφορα στο περιφημο R. Στο μηνα, αντι να εχουμε 2-4-8-16 αλυσιδωτες μολυνσεις απο τον αρχικο δεκαεξαρη, ισως εχουμε 1-2-3-4. Αυτο, μεταφρασμενο στον πληθυσμο ειναι τεραστια διαφορα. 

Θελω να δωσω άλλο ενα παραδειγμα που συνηθως ξεχναμε. Αν καποιος φοραει σωστα μια εφαρμοστη πανινη μασκα, αποφευγει ενα πολυ μεγαλο ποσοστο απο αυτο-αγγιγματα με χερια σε μυτη και στομα, που ολοι κανουμε, και συμφωνουμε οτι ειναι τεραστιας σημασιας για τη μεταδοση. 

Συμπερασμα: φορωντας μασκα 70% του χρονου που ειμαστε εξω από 70% του πληθυσμου θα κοψει την επιδημια.

Πρεπει ολοι να καταλαβουμε τη διαφορα μεταξυ του τι κανουμε σαν γενικα μετρα για να κοψουμε την επιδημια και να κρατησουμε την κοινωνια ανοιχτη σε καποιο βαθμο λειτουργιας, και τι κανουμε για να προστατευσουμε το φιλο μας σε ανοσοκαταστολη. Εκει θελουμε πολύ ισχυροτερη προστασια, όπως και στα νοσοκομεια.

Αυτή η προστασια που είναι αρκετη και εφικτη για τα ΜΜΜ και το σουπερμαρκετ, δεν είναι αρκετη για τα νοσοκομεια. Οταν αρχισει σοβαρη επιδημια, δηλαδη όπως τωρα στην Αττικη, σε χωρους όπως τα νοσοκομεια εχεις τεραστια ποσα ιου στον αερα. Εκει, χωρις καταλληλη προστασια κινδυνευουν να μολυνθουν ολοι, από ένα περιστατικο, όπως βλεπουμε στα γηροκομεια και σε δομες πυκνης συγκατοικησης. Ο ιος μπορει να μολυνει τους βλεννογονους των ματιων. Το παραμικρο λαθος πληρωνεται. Πολλοι υγειονομικοι πεθαναν, και πολλοι θα πεθανουν ακομα. Σε αυτους θα προστεθουν δασκαλοι, παπαδες, αστυνομικοι, πολλοι από τους ανθρωπους που τους ζηταμε να είναι διαθεσιμοι στην αναγκη μας. Είναι συμφερον και ευθυνη μας να τους προστατευσουμε. Είναι υποχρεωση μας να ανακαλουμε αμεσα στην ταξη τους παραβατες. Και είναι υποχρεωση του κρατους να επιβαλλει τα μετρα για το δημοσιο συμφερον.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα