ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαυλάκης: «Δεν τελειώσαμε με τον ιό, να μην γίνει στην Ελλάδα ότι...

Παυλάκης: «Δεν τελειώσαμε με τον ιό, να μην γίνει στην Ελλάδα ότι και στο Ισραήλ»

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο.

Δήλωσε ότι βεβαιώς κινδυνεύει η Ελλάδα από τον νέο κορωνοϊό καθώς μπορεί να κατέγραψε νίκη σε μία μεγάλη εθνική μάχη αλλά «είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας, είναι νωρίς και η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί κάθε στιγμή» και παρέθεσε το παράδειγμα του Ισραήλ. «Και το παράδειγμα που φέρνω με το Ισραήλ και θα πρέπει να το ξέρετε πια όλοι είναι ότι σε μερικές εβδομάδες μπορείς να τα πας από εξαιρετικά, όπως ήταν και η Ελλάδα, σε μία κατάσταση που έχει την ταχύτερη αύξηση της επιδημίας παγκόσμια», επεσήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι πρέπει να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο, κανένας δεν έχει τελειώσει με τον ιό, ο ιός μπορεί να ξανάρθει πολύ γρήγορα, η κατάσταση από ήπια μπορεί να εκραγεί σε λίγες εβδομάδες.

«Οπότε αν το έχουμε αυτό στο μυαλό μας θα πρέπει να γυρίσουμε στην κατάσταση που σεβόμαστε τον ιό, σεβόμαστε τα φυσικά φαινόμενα και καταλαβαίνουμε ότι η έκθεση μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης. «Δηλαδή, η Ελλάδα από πολύ χαμηλά ποσοστά μπορεί στο τέλος του Αυγούστου να βρεθεί σε μία πολύ άσχημη κατάσταση», εξήγησε.

Σχετικά με τα εισαγόμενα και τα εγχώρια κρούσματα, απάντησε ότι και τα εισαγόμενα την επόμενη μέρα που υπάρχουν στην Ελλάδα γίνονται ελληνικά. «Οπότε είναι λίγο ψευδοπρόβλημα», συμπλήρωσε. Ωστόσο, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε την ανάγκη να μετριαστούν τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με την γενική εφαρμογή του pcr test πριν μπουν στην Ελλάδα, κάτι που όπως είπε δεν έγινε μέχρι σήμερα γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα είναι πρακτικό, ότι δεν θα είναι τέλειο και θα ξεφύγουν και πάλι δείγματα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να αποτραπεί η είσοδος στους μισούς τουλάχιστον τουρίστες θετικούς σε κορωνοϊό. Μάλιστα ο κ. Παυλάκης πρότεινε η Ελλάδα να δώσει τα χρήματα των τεστ για τους τουρίστες προκειμένου να συνεχίσει η καλή κατάσταση στον τουρισμό.

«Η Ελλάδα θέλει τον τουρισμό, το πιο πολύτιμο που έχει να πουλήσει είναι ασφαλή τουρισμό (…) αν η ελλάδα μοιάζει στο Ισραήλ στο τέλος Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο πώς θα πουλήσει ότι είναι ασφαλής προορισμός;», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.

Σε ερώτηση για το αν το θερμό κλίμα επηρεάζει τον κορωνοϊό απάντησε: «Ξεχάστε το θερμό κλίμα του καλοκαιριού. Ελπίζω τώρα όλοι να καταλάβαμε ότι ο ιός κάνει πάρτι στις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Αρχίζοντας από το Ισραήλ και πηγαίνοντας στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, κλπ». «Ο ιός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», τόνισε προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι χαζοθεωρίες ότι οι Βαλκάνιοι ήταν ανθεκτικοί, ότι είχαν κάνει εμβόλια, κλπ, κατέπεσαν από την μία εβδομάδα στην άλλη».

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιδημία είναι ασύγχρονη, κάνει το πικ της σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, έχει σχέση με το πότε πάει ο ιός και σε τι βαθμό.

Η Ελλάδα πρέπει να δεκαπλασιάσει ή να πενταπλασιάσει τα τεστ, επεσήμανε ο καθηγητής. Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους. Ο τρόπος είναι να γίνει με πολλά δείγματα μαζί, κάτι που θα χρειαστεί ιδιαίτερα για την προετοιμασία το φθινόπωρο μιας και δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό.