ΑρχικήΕπικαιρότηταPfizer: Ο Μπουρλά πούλησε το 60% των μετοχών του για €5,6 εκ.

Pfizer: Ο Μπουρλά πούλησε το 60% των μετοχών του για €5,6 εκ.

O CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, φαίνεται πως πέτυχε ένα «χρυσό» deal λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των πρώιμων αποτελεσμάτων για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Σύμφωνα με το Business Insider, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την επιτυχία του εμβολίου σε ποσοστό 90%,  ο Μπουρλά ρευστοποίησε πάνω από το 60% των μετοχών του. Η μετοχή της Pfizer, εκείνη την ώρα, είχε «σκαρφαλώσει» κατά 16% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά της, κοντά στα 42 δολάρια.

O Άλμπερτ Μπουρλά, με την ρευστοποίηση των μετοχών του, αποκόμισε περί τα 5,6 εκατ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο CEO της Pfizer πούλησε 132.508 μετοχές, ωστόσο συνεχίζει να διατηρεί 81.812 μετοχές της εταιρείας του.

CNN: Προγραμματισμένη η ρευστοποίηση μετοχών του Μπουρλά

Η κίνηση του Άλμπερτ Μπουρλά σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν καθ’ όλα νόμιμη καθώς βασίζεται σε κανονισμό που επιτρέπει στα στελέχη του ΔΣ των εταιρειών να προβαίνουν σε παρόμοιες τακτικές πωλήσεις μετοχών, σε χρόνο που έχει ήδη προκαθοριστεί.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο αμερικανικό CNN ότι η συναλλαγή του Μπουρλά ήταν μέρος ενός προσχεδιασμένου χρονοδιαγράμματος, που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε «αυτόματη» ρευστοποίηση μετοχών, όταν η τιμή τους έφτανε ένα ορισμένο σημείο.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν ο Μπουρλά θα έπρεπε να ακυρώσει τη συναλλαγή, προκειμένου να μη φανεί ότι «κερδοσκοπεί» πάνω στα θετικά νέα για το εμβόλιο -για το οποίο «κλείδωσε» η συμφωνία με την ΕΕ, η εκπρόσωπος της Pfizer επανέλαβε ότι «ήταν ένα προκαθορισμένο σχέδιο, που “έτρεξε” μέσα από ένα τρίτο, διαχειριστή μετοχών».

Δεν ήταν ο μόνος που ρευστοποίησε μετοχές της Pfizer

Σύμφωνα με το CNN, μετοχές της Pfizer πούλησε την περασμένη Δευτέρα και η αντιπρόεδρος της εταιρείας Σάλι Σούσμαν. Η Σούσμαν ρευστοποίησε 43,662 μετοχές, στην ίδια τιμή με τον Άλμπερτ Μπουρλά (41,94 δολάρια) και αποκόμισε πάνω από 1,8 εκατ. δολάρια.

«Πολλά στελέχη πωλούν μετοχές σε προκαθορισμένα διαστήματα» εξηγεί το CNN, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μπορούν να καθυστερήσουν τη ρευστοποίηση ώστε να μη δοθεί η εικόνα ότι κεφαλαιοποιούν γεγονότα που μπορούν να “εκτινάξουν” τη μετοχή της εταιρείας».

Ο Μπουρλά, μιλώντας στο CNN, είπε ότι πληροφορήθηκε τα ενθαρρυντικά νέα για τις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer την Κυριακή, μία ημέρα προ των επίσημων ανακοινώσεων. Ο CEO της Pfizer κάλεσε τον κόσμο να μη χαλαρώσει και να φορά μάσκες, παρά τα αισιόδοξα νέα. Η αξία της μετοχής της Pfizer τη Δευτέρα αυξήθηκε κατά 8% και παρέμεινε σταθερή την Τρίτη. Στο μεταξύ, η μετοχή της BioNTech -συνεταίρου της Pfizer στο ράλι του εμβολίου- αυξήθηκε κατά 15% τη Δευτέρα και επιπλέον κατά 8% την Τρίτη. Την Τετάρτη, η μετοχή της Pfizer σημείωσε μικρή υποχώρηση, κατά 1%.

Η αμοιβή του Μπουρλά το 2019 από τη Pfizer

O Aλμπερτ Μπουρλά ανέλαβε επισήμως το τιμόνι της Pfizer το 2019. Ο μισθός του αυξήθηκε κατά 82% σε σχέση με τα χρήματα που έπαιρνε προηγουμένως ως διεθύνων σύμβουλος της Big Pharma, αγγίζοντας τα 17,9 εκατ. δολάρια.

Η προαγωγή στην Pfizer δεν ήταν ο μόνος λόγος που η αμοιβή του Μπουρλά εκτοξεύτηκε. Στην πραγματικότητα έπιασε και τους τρεις οικονομικούς στόχους που είχαν τεθεί. Για το 2019, ο Αλβέρτος Μπουρλά πήρε τρία μπόνους κινήτρων ύψους 3,63 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της ισχυρής επιχειρηματικής απόδοσης της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Pfizer είχε έσοδα ύψους 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, πάνω από τον στόχο ύψους 51,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 3 δολάρια έναντι του στόχου των 2,81 δολαρίων. Οι ταμειακές ροές υπερέβησαν επίσης το σημείο αναφοράς των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έφτασαν τα 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και έτσι το μπόνους του Μπουρλά ήταν καλύτερο από αυτό του προκατόχου του Ιαν Ριντ, το 2018.