ΑρχικήΕπικαιρότηταPlan B με τοπικά lockdown λόγω μεταλλάξεων

Plan B με τοπικά lockdown λόγω μεταλλάξεων

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εάν κριθεί αναγκαίο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι λοιμωξιολόγοι.

 

Σαφές μήνυμα για την τήρηση των μέτρων, ιδίως στην εστίαση, έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να εκφράζει την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις.

“Εάν υπάρξει κίνδυνος υποτροπής δεν μπορούμε αποκλείσουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε“, επεσήμανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.Ελπίζω πως θα εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και θα εντατικοποιηθούν. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. Είμαστε στη σταδιακή ευθεία επανεκκίνησης και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Ελπίζω ότι τα μέτρα που αναφέρατε δε θα χρειαστούν. Οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με το δέοντα τρόπο.”

Το Μαξίμου επέλεξε από την πρώτη στιγμή να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπει πως τα λιγοστά μέτρα προστασίας που έχουν απομείνει δεν τηρούνται με την ίδια πειθαρχία από τους πολίτες. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κόπωση της κοινωνίας αλλά τονίζουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν έχει χτιστεί ακόμα ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

«Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, και συνέστησε προσοχή, καθώς  όπως επισήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό  της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι  περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται». 

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.

Τι ισχύει για την αθηναϊκή μετάλλαξη που έχει προκαλέσει ανησυχία

Στην αθηναϊκή μετάλλαξη, αλλά και το τι θα γίνει με όσους έχουμε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά νοσήσουν λίγες μέρες αργότερα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. Σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η κα Λινού σημείωσε πως είναι πολύ λίγα τα όσα γνωρίζουμε για αυτή. Ερωτώμενη για το εάν αυτό το στέλεχος καλύπτεται από τα εμβόλια, διευκρίνισε πως δεν «υπάρχει μελέτη που να το δείχνει», ωστόσο εξήγησε πως τα «κομμάτια της μετάλλαξης που συνιστούν αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζονται, άρα, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζεται».