ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας ΚΝ95 και της Ν95

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας ΚΝ95 και της Ν95

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και KN95, οι οποίες και οι δύο φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων στον αέρα, είναι ο τόπος πιστοποίησης. Οι KN95 κατασκευάζονται στην Κίνα και επομένως υπόκεινται σε διαφορετικές προδιαγραφές πιστοποίησης από τις N95 που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα, οι κατασκευαστές KN95 πρέπει να κάνουν δοκιμή σε ανθρώπους για να εξασφαλίσουν ότι οι μάσκες επιτρέπουν ελάχιστη έως καθόλου διαρροή. Οι κατασκευαστές N95 δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε αυτή τη δοκιμή, αλλά πρέπει να πληρούν τα πρότυπα που ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Το CDC εκτιμά ότι περίπου το 60% των KN95 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αυθεντικές, δηλαδή μοιάζουν σαν να προέρχονται από νόμιμους κατασκευαστές στην Κίνα, ωστόσο δεν πληρούν τις απαιτήσεις NIOSH.

Οι υφασμάτινες μάσκες εμποδίζουν μόνο το 10% έως 30% των σωματιδίων μεγέθους αερολύματος, σύμφωνα με τον Ashley Styczynski, καθηγητή με ειδικότητα στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι αποτελεσματικές στην προστασία από σταγονίδια, αλλά δεν προστατεύουν από τα μικρά σωματίδια που μπορεί να μεταδοθούν μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Μια μελέτη από το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck διαπίστωσε ότι οι μάσκες FFP2 παρέχουν 75 φορές μεγαλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης από κορωνοϊό από μια χειρουργική μάσκα.

Οι ισχυρισμοί ότι τα σωματίδια του κορωνοϊού είναι πολύ μικρά για να θεωρούνται αποτελεσματικές οι μάσκες N95 διαψεύστηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ. Αυτά τα σωματίδια παγιδεύονται εύκολα και φιλτράρονται. Όλες οι μάσκες προστατεύουν καλύτερα, όταν εφαρμόζονται σφιχτά και φοριούνται σωστά γύρω από τη μύτη και το στόμα.