Ποια είναι η επέμβαση «γαστρικό μανίκι» που έκανε ο Καμμένος και έχασε 55 κιλά-Παρενέργειες και αποτελέσματα

25 mins read

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες χειρουργικές μεθόδους για τη μείωση του μεγέθους του στομάχου.

Ο λόγος για το “γαστρικό μανίκι” ή αλλιώς Sleeve Gastrectomy στην αγγλική ιατρική ορολογία, την μέθοδο την οποία, μετά από προσπάθεια για την απώλεια  κιλών λόγω υγείας, ακολούθησε και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αποτέλεσμα τώρα να ζυγίζει 55 κιλά.

Τι είναι η επιμηκής γαστρεκτομή “Sleeve” ( γαστρικό μανίκι)

Η επέμβαση στηρίζεται ουσιαστικά στην αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου, χωρίς να διαταράσσεται ουσιαστικά η λειτουργία της πέψης και απορρόφησης της τροφής και των θρεπτικών συστατικών.

Στο γαστρικό μανίκι αφαιρείται περίπου το 85% του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονα. Το τμήμα του στομάχου που θα αφαιρεθεί ελευθερώνεται από το λίπος και τα αγγεία του και στη συνέχεια με τη βοήθεια εξελιγμένων εργαλείων (κοπτοράπτες) το στομάχι κόβεται και συρράπτεται ταυτόχρονα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαστρικο μανικι

 

 

Αποτέλεσμα της αφαίρεσης του μεγάλου τμήματος του στομάχου είναι να δημιουργείται ένας μακρύς σωλήνας σε συνέχεια του οισοφάγου που οδηγεί την τροφή προς το έντερο.

Ο χειρουργημένος χάνει βάρος κυρίως μέσω του περιορισμού της δυνατότητας λήψης τροφής αφού από το «σωλήνα» πλέον δεν μπορούν να περάσουν παρά μικρή ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, η αφαίρεση του θόλου του στομάχου φαίνεται ότι σταματά την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών που έχουν σχέση με την αίσθηση της «όρεξης».

Πώς ξεκίνησε η επέμβαση – Αναδρομή

Η ανακάλυψη της επιμήκους γαστρεκτομής (sleeve gastrectomy)  έγινε τυχαία το 2000 από τον Δρ. Michel Gagner, αφότου κλήθηκε να χειρουργήσει μια εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα.

Είναι γνωστή σαν επέμβαση αρκετές δεκαετίες, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην δυσαπορροφητική επέμβαση Duodenal Switch (DS).

Η επέμβαση αυτή (DS) προτάθηκε για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας έχοντας σαν κύριο δραστικό σχεδιασμό την μεγάλη παράκαμψη του εντέρου και δευτερευόντως τον περιορισμό της λήψης τροφής με γαστρεκτομή.

Ενδείξεις για επέμβαση

Οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 Kg/m2 ή πάνω απο 35 Kg/m2 που παρουσιάζουν και νοσήματα (Υπέρταση, Διαβήτη κλπ) έχουν ένδειξη για να υποβληθούν σε επιμήκη γαστρεκτομή (Sleeve).

Η επέμβαση μπορεί να γίνει σαν πρωταρχική επέμβαση, σαν επανεπέμβαση ( πχ μετά απο αποτυχημένο γαστρικό δακτύλιο ) ή και να συμπληρωθεί στο μέλλον με γαστρική παράκαμψη (bypass).

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο προεγχειρητικός έλεγχος για την επιμήκη γαστρεκτομή περιλαμβάνει πλήρη αιματολογικό-βιοχημικό έλεγχο, ακτινογραφία, γαστροσκόπιση, υπερηχογράφημα κοιλίας, διατροφολογική εξέταση και μέτρηση μεταβολισμού, και εφ΄όσον κριθεί αναγκαίο- απο την κλινική εξέταση και το ιστορικό- σπειρομέτρηση, μελέτη ύπνου, Triplex καρδίας, ψυχιατρική εξέταση και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις.

Πώς γίνεται

Γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία είναι δύο ημερών. Θεωρείται μια επέμβαση πολύ χαμηλής θνητότητας, της τάξεως του 0,02%, και με κίνδυνο επιπλοκών της τάξεως του 3%.

Διαρκεί περίπου 1 με 1 ½ ώρα.

Αποτελέσματα

Το «γαστρικό μανίκι» μειώνει το αίσθημα της πείνας και της βουλιμίας χωρίς περιορισμούς σε είδη τροφής, δίνοντας μια μόνιμη λύση με φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πιθανές επιπλοκές

Όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, το γαστρικό μανίκι ενέχει και κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη συγκεκριμένη επέμβαση τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά και συνήθως αφορούν στην πιθανότητα αιμορραγίας, λοίμωξης, διαφυγής από τη γραμμή συρραφής του στομάχου, διαστολής του στομάχου, δυσκοιλιότητα, ναυτία και εμετό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αντιδράσεις στη γενική αναισθησία.

Συνεπώς, ο υποψήφιος ασθενής πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής που επιλέγει για τη διαχείριση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

 

 

Facebook Comments