Ποια είναι η Μπλε Κέδρος των αδερφών Ευμορφίδη που… κονταίνει λόγω Ακρόπολης

27 mins read

Εικοσιεννέα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το 5άστερο στην Ακρόπολη, που θα πρέπει να… κοντύνει κατά δύο ορόφους κατόπιν σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Μπλε Κέδρος.

Η εταιρεία, συμφερόντων των αδερφών Ευμορφίδη, που «τρέχουν» την μπράντα Coco Mat, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, για να λάβει άδεια – σχεδόν μετά από μία τριετία – ως ΑΕΕΑΠ, με στόχο να επενδύει σε ακίνητα αξιοποιήσιμα, τόσο άμεσα, όπως τα καταστήματα, τα γραφεία και τα βιομηχανικά κτίρια, όσο και μελλοντικά, όπως τα οικόπεδα, τα οποία αναπτύσσει με την κατασκευή κτιρίων προς εκμετάλλευση.

Ξεκίνησε δε, κυρίως από ακίνητα με σταθερή και εγγυημένη απόδοση (καταστήματα) και στη συνέχεια επένδυσε ταχύτατα σε τουριστικά ακίνητα είτε μέσω της κατασκευής ή της ανακατασκευής κτιρίων σε ξενοδοχεία είτε μέσω της αγοράς έτοιμων ξενοδοχείων.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της ΑΕΕΑΠ, στα τέλη του 2019 «μετρούσε» επτά ξενοδοχεία, 10 καταστήματα, δύο γραφειακούς χώρους, δύο βιομηχανικά, δύο οικιστικά ακίνητα και έξι οικόπεδα.

Πρόκειται για 29 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 90.494.600 ευρώ, συνολικού εμβαδού 33.919 τ.μ. και 81.628 τ.μ., κτιρίων και γηπέδων, αντίστοιχα. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 5.822.839 ευρώ και η συνολική απόδοση των μισθωμένων ακινήτων διαμορφώνεται στο 7,6 %.

Η καθυστέρηση εισαγωγής στο ΧΑΑ και το «μπλόκο» του ΣτΕ

«Η ΑΕΕΑΠ εισάγει υποχρεωτικά τις μετοχές της σε οργανωμένη αγορά εντός δύο ετών από τη σύστασή της».

Αυτό ορίζει η νομοθεσία για τις επίμαχες εταιρείες, γεγονός, που σημαίνει ότι η Μπλε Κέδρος θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη από πέρυσι στους πίνακες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ίδια, ωστόσο, επέλεξε να κάνει χρήση του άρθρου, βάσει του οποίου:

«η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, ύστερα από αίτηση της εταιρείας, να παρατείνει την προθεσμία εισαγωγής για διάστημα, που δεν μπορεί να υπερβεί τους 24 μήνες από την ημερομηνία λήξης αυτής, σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή αν κρίνει ότι οι συνθήκες της αγοράς θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στην οργανωμένη αγορά».

Ανωτέρα βία θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), βάσει της οποίας αναθεωρείται οποιαδήποτε άδεια δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη για λόγους προστασίας της Ακρόπολης. Με την 2102/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε γίνει εν μέρει δεκτή αίτηση ακυρώσεως των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, η εταιρεία κατέχει και έναν εξαώροφο σταθμό αυτοκινήτων στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου, που φιλοδοξεί να μετατρέψει, επίσης, σε τουριστικό κατάλυμα.

Η περιπέτεια, μάλιστα, για τους αδερφούς Ευμορφίδη συνεχίζεται και σήμερα, καθώς το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη.

«Ήταν μία πολύ δύσκολη γνωμοδότηση, διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός – το ξενοδοχείο – και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», σχολίασε σχετικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας πως η αποζημίωση, που φέρεται ότι θα διεκδικήσει ο Όμιλος Ευμορφίδη, είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, με βάση τους καταλόγους της εταιρείας για τα ακίνητα, στα οποία έχει επενδύσει, η εκτιμηθείσα αξία του επίμαχου ξενοδοχείου «αγγίζει» τα 22 εκατ. ευρώ ή το 24,57% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, πάντως, η Μπλε Κέδρος οφείλει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εισαγωγής στο ΧΑΑ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, θέτοντάς την υπό εκκαθάριση.

«Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις, που θεσπίζονται σε άλλους νόμους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο αντίστοιχο άρθρο του Νόμου.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα