ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα στην «Κιβωτό», σε βάρος του π. Αντώνιου...

Ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα στην «Κιβωτό», σε βάρος του π. Αντώνιου & της πρεσβυτέρας

Στα χέρια του εισαγγελέα περνά η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου καθώς ασκήθηκε ε την άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων, που αφορούν στα οικονομικά της.

Για τρίτη φορά βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου ο π. Αντώνιος, ο οποίος μετά την τελευταία ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη, ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν σε τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβύτερα του. Ο ιδρυτής της Κιβωτού και η πρεσβύτερα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους είναι αντιμέτωποι με τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή φέρεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ως φυσικός αυτουργός ενώ ο πατέρας Αντώνιος εμφανίζεται ως ηθικός αυτουργός . Στους δυο κατηγορούμενος αποδίδεται και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το αδίκημα της απιστίας αφορά σε δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ, ποσό που δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν στις εξηγήσεις τους οι δυο κατηγορούμενοι, σχετικά με την αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή και τις επισκευές που έγιναν σε αυτό αλλά και σε εκταμιεύσεις, χωρίς παραστατικά, 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της Κιβωτού. Από την εισαγγελική έρευνα φέρεται να προέκυψε πως τα συγκεκριμένα χρήματα εκταμιεύτηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που υπηρετεί η οργάνωση.

Ποινική δίωξη επίσης σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και σε βάρος ενός πρώην εργαζόμενου στην Κιβωτό του Κόσμου και σε βάρος ενός συγγενικού προσώπου του ζευγαριού για συνέργεια σε πλημμεληματική υπεξαίρεση. Κατά πληροφορίες οι πράξεις αυτές αφορούν αφενός ένα μέρος του μισθού του υπάλληλου , που φέρεται να γύριζε στην οργάνωση ενώ στη θυρίδα του συγγενικού προσώπου του ιερέα και της πρεσβυτέρας, σε νησί του Αιγαίου εντοπίστηκαν 57.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που προηγήθηκε ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων δύο φορές αρνούμενοι με τρόπο κατηγορηματικό ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα ή ότι έχουν κακοδιαχειριστεί έστω και ένα ευρώ από τα διαθέσιμα της Κιβωτού του Κόσμου. Ωστόσο, οι εξηγήσεις τους δεν στάθηκαν αρκετές, όπως φάνηκε από την άσκηση της ποινικής δίωξης, για να πείσουν τον εισαγγελέα να μην προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.