Ποιοι εγκατέλειψαν το… καράβι της MLS

41 mins read

Το… καράβι της MLS αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το τελευταίο διάστημα και ενόσω είχε ξεσπάσει η «θύελλα» από το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), που οδήγησε στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και ομολόγων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάποια μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ο λόγος για τους κ. κ. Παντελή Παπαγεωργίου και Νίκο Κούλη, οι οποίοι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της MLS, υπέβαλαν την παραίτησή τους, με την αντικατάστασή τους να τοποθετείται χρονικά στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως προκύπτει από το πληροφοριακό έγγραφο για την ένταξη προς διαπραγμάτευση του τρίτου κατά σειρά ομολόγου της εταιρείας στην εναλλακτική αγορά του ΧΑΑ – η διαδικασία της έκδοσης έληξε στις 25 Ιουλίου του 2019 – αμφότεροι κατείχαν τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, διατηρώντας συμμετοχή σε μία σειρά από εταιρείες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου κατά την περίοδο 2006 – 2009 ήταν CFO της Velti Plc., της εταιρείας, που κατάφερε να περάσει το κατώφλι του Nasdaq, αλλά… σκόνταψε στη συνέχεια. Παράλληλα, είναι από τους ιδρυτές της First Athens Corporate Finance (το 2009) και της Elikonos (το 2012), με ποσοστό συμμετοχής 25% και 33,33% αντίστοιχα, ενώ εμφανίζεται ως μέλος του ΔΣ στις εταιρείες: Olive Media, Deliveras, Raymetrics, και Tripsta. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία είχε υπό την ομπρέλα της τα διαδικτυακά πρακτορεία ταξιδίων Airtickets και Travelplanet24, τα οποία ανέστειλαν τη λειτουργία τους υπό το βάρος υπέρογκων οφειλών προς την αεροπορική αγορά.

Ο κ. Κούλης από την πλευρά του, ήταν επικεφαλής – έως το 2013 – του private equity της Eurobank EFG Equities, θυγατρικής της τράπεζας Eurobank, ενώ σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της DECA INVESTMENTS, συμφερόντων του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τέλος, κατέχει θέση μέλους στο ΔΣ εταιρειών, όπως οι Atlas Tapes, Adam Pack, Axel Accessories, Damavand και Odyssey.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο ΔΣ, πέρα από τον ιδρυτή της MLS, κ. Ιωάννη Καματάκη και την σύζυγό του, κυρία Παρασκευή Ζαχαριάδου, οι οποίοι συνδέονται μετοχικά και με την εταιρεία LaserLock, θέσεις κατέχουν και οι κ. κ. Δημήτριος Κατραβάς (μέχρι πρότινος επικεφαλής της Media Markt στην Ελλάδα), Ιωάννης Ζάννας (3K INVESTMENT PARTNERS Α.Ε.Δ.Α.Κ.), Δημήτριος Κωνσταντούλιας και Χρήστος Αντωνιάδης.

 

Η αξιολόγηση της ICAP και οι αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία

 Στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ICAP, που κατέτασσε την MLS σε βαθμό Β, ήτοι χαμηλού πιστωτικού κινδύνου, αναφέρονται οι ομολογιούχοι, μερίδα των οποίων έχει ήδη στραφεί νομικά κατά της εταιρείας. «Αντιγράφουμε από τη σελίδα 42 του πληροφοριακού εγγράφου του ομολόγου: ‘Σχετικά με τη διαβάθμιση (Credit Rating) Β, στην οποία κατατάχθηκε η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., αυτή  υποδηλώνει χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν, αλλά σε μικρό βαθμό, από δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και, επομένως, η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σχετικά σταθερή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Β χαρακτηρίζονται από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα τους, τη σταθερή πορεία και την ικανοποιητική θέση τους στην αγορά’», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Για λόγους αντιστοίχισης και μόνο σημειώνουμε ότι η επίδοξη ανάδοχος του project του Καζίνο στο Ελληνικό αξιολογήθηκε πρόσφατα με Caa2, που είναι πολλές βαθμίδες κατώτερα από την αξιολόγηση, που είδαν οι υποψήφιοι επενδυτές του ομολόγου της MLS. Η δε, πρόσφατη κίνηση της ICAP να αποσύρει την αξιολόγηση της εταιρείας, εν μέσω της πανδημίας και των τεράστιων προβλημάτων, που επέφερε στην οικονομία, μόνο περαιτέρω ερωτηματικά για την ορθή στάση της προκαλούν».

Στο μεταξύ, σημαντικές αποκλίσεις σε μερικά από τα βασικά οικονομικά μεγέθη της MLS εντοπίζει κάποιος στις καταστάσεις του α’ εξαμήνου του 2019 εν συγκρίσει με εκείνες του 2018. Ειδικότερα:

  • Οι υποχρεώσεις της MLS αυξήθηκαν κατά 32,7% (από περίπου 13,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018 σε 20,5 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2019), εκ των οποίων 12,2 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, 415.000 ευρώ από φόρους και τέλη, 1,4 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και 6,4 εκατ. ευρώ λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
  • Ο μέσος χρόνος πληρωμής των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές αυξήθηκε στις 797 ημέρες έναντι 441 τον Δεκέμβριο του 2018.
  • Οι απαιτήσεις από πελάτες αυξήθηκαν κατά 47,59% (από 4,6 εκατ. ευρώ σε 8,7 εκατ. ευρώ το 2019).
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 144,69% (σε 2,5 εκατ. ευρώ από σχεδόν έξι εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018).
  • Το προσωπικό της εταιρείας στις 30.06.2019 ανερχόταν σε 157 εργαζόμενους έναντι 147 στο τέλος της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

 

Νομοσχέδιο με το βλέμμα (και) σε MLS

 Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου Νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το σκάνδαλο με την Folli Follie ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, καταθέτοντας τον περασμένο Νοέμβριο τροπολογία, βάσει της οποίας ενισχύονταν σημαντικά οι εξουσίες της Κεφαλαιαγοράς, προβλέποντας ακόμα και τη δυνατότητα αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων, όταν συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες. «Πέραν αυτού και ενόσω έχουν προκύψει και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της MLS ή της Creta Farm, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με δυο πόλους», εξηγούν.

  • Ο πρώτος πόλος θα ενισχύει σημαντικά την εταιρική διακυβέρνηση της ίδιας της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θα πρέπει σύντομα να εξοπλιστεί με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με πλήρες φάσμα εξουσιών, μέσων και ποινών.
  • Ο δεύτερος πόλος αφορά στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν, μεταξύ άλλων, μία αποτελεσματική επιτροπή ελέγχου των διοικητικών τους συμβουλίων.

«Με άλλα λόγια θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας όλων των παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες, που εισάγονται στη χρηματιστηριακή αγορά, θα πληρούν όλους εκείνους τους κανόνες, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια για τους επενδυτές, που εμπιστεύονται τους πόρους τους στο ελληνικό χρηματιστήριο», προσθέτουν, κάνοντας ειδική μνεία στη λειτουργία των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της εύρυθμης λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς. «Γνωρίζουμε – έστω και εμπειρικά – ότι στην περίπτωση του γνωστού σκανδάλου της Folli Follie απέτυχε το σύστημα. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ανακτηθεί επειγόντως η αξιοπιστία του», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα