ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοιοι και γιατί θέλουν να κάνουν τον Πειραιά μαυσωλείο

Ποιοι και γιατί θέλουν να κάνουν τον Πειραιά μαυσωλείο

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι επιχειρεί να δείξει φιλοεπενδυτική πολιτική, τάσσεται υπέρ μιας ιδέας που ακούγεται τουλάχιστον υπερβολική. Να κηρυχθεί όλος ο Πειραιάς αρχαιολογική ζώνη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από κάθε άποψη.

Όλες οι παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμφώνησαν με την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη να ζητήσουν την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτησης στο ΚΑΣ, αναφορικά με την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ζητά επίσης τη “διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης υπό της Αντιπεριφέρειας Πειραιά προ της εκ νέου εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του ΚΑΣ”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα του Πειραιά Κοινωνική, τo θέμα του ΚΑΣ και η ξαφνική απόφαση να κηρυχθεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα και κινητοποίησε αποτελεσματικά τη δημοτική Αρχή (σχετικό ρεπορτάζ έκανε η εφημερίδα μας), συζητήθηκε, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης επανέλαβε όσα είχε πει στην συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε το Σώμα και έθεσε σημαντικά ερωτήματα, στο πλαίσιο ενός διαλόγου στο ερώτημα «γιατί ΤΩΡΑ πρέπει να κηρυχθεί ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος;».

Σχεδόν όλοι οι φορείς που κλήθηκαν στη συνεδρίαση (Αντιπεριφέρεια, βουλευτές, πρώην υπουργοί, επιμελητήρια, δικηγορικός σύλλογος, κ.α.), «συστρατεύθηκαν» με τη θέση του δημάρχου Πειραιά, δείχνοντας ότι υπάρχει μια «κοινή γραμμή» ΥΠΕΡ της προοπτικής και όχι της οπισθοδρόμησης της πόλης.

Τα… «επιχειρήματα» της Αρχαιολογίας

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί η Στ. Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ως εκπρόσωπος του υπ. Πολιτισμού καθώς και βουλευτές της περιοχής μας.

Η Στέλλα Χρυσουλάκη, παρουσίασε σε slides τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Πειραιά, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Η ίδια, μαζί με την κα Ψαράκη, αρμόδια αρχαιολόγο, μίλησαν για την… «πόλη κάτω από την πόλη», που είναι πιο σημαντική ακόμη και από τη σημερινή Αθήνα.

Μίλησαν για «συμπόρευση…» αρχαιολογίας και πόλης, για μια ώριμη πρωτοβουλία και δικαιολόγησαν την έκτακτη αυτή απόφαση του ΚΑΣ, ως χρονική συγκυρία, που δεν έχει να κάνει με σενάρια που ακούστηκαν αλλά με διαδικασίες «υπηρεσιακές», όπως α) η χωρική ρύθμιση του master plan που εκ του νόμου προϋποθέτει το χαρακτηρισμό της εν λόγω περιοχής, β) το ότι υπάρχει πληθώρα εργασιών στην πόλη που επισπεύδει τη διαδικασία ελέγχου αλλά… και νέα ευρήματα. Επίσης, ως προς το χρόνο της «κήρυξης», πρόσθεσε ότι δεν είναι μια κίνηση που αποφασίστηκε σε μία μέρα αλλά για διαδικασίες που «τρέχουν» από το 2014.

Τόσο η κα Χρυσουλάκη, όσο και η κα Ψαράκη πρόσθεσαν ότι μιλάμε για κήρυξη – «πλαίσιο» και για νόμο «ελέγχου των αρχαιολογικών ευρημάτων» και όχι «απαγορεύσεων». Ότι μιλάμε για «κήρυξη» και όχι για «ζώνες προστασίας» (σ.σ. αυτό είναι σε άλλο επίπεδο) και ότι αυτό που ίσως μπέρδεψε την… «κουβέντα» στον Πειραιά είναι ότι ο νόμος δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη φορέων αλλά την υποχρέωση  δήλωσης των εν λόγω περιοχών από την Εφορεία Αρχαιότητων προς το ΚΑΣ. Η κα Χρυσουλάκη δεν θέλησε, παρά τις πιέσεις, να τοποθετηθεί για άλλες διαδικασίες (αλληλογραφία, επιστολές, καθυστερήσεις), που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Επέμεινε στην ουσία του νόμου και στο ότι και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν κηρυχτεί αρχαιολογικοί χώροι, χωρίς καμία συνέπεια (πχ. Χανιά, Κέρκυρα κ.α.)

Η ξεκάθαρη θέση Δημάρχου και φορέων –Ζητούν αναβολή και διαβούλευση

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Μώραλης είπε ότι δεν καταλαβαίνει το «επείγον» της κηρύξεως, ότι δηλαδή κάθε Τρίτη πρέπει να «τρέχουμε» να προλάβουμε αποφάσεις του ΚΑΣ, χωρίς διαβούλευση, όταν για άλλα, πιο απλά θέματα συζητάμε μήνες. Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος είπε ότι θα ζητήσει αναβολή του θέματος στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, την Τρίτη και θα παραστεί εκεί για να δει τι τελικά συμβαίνει και τι απαντήσεις θα πάρει.

«Καυστικός» ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων και ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες που έχει κάνει η Αντιπεριφέρεια για την ανάδειξη και υπεράσπιση του αρχαιολογικού Πειραιά.

Ο πρώην υπουργός Θ. Δρίτσας, από την πλευρά του, στάθηκε αλληλέγγυος στο έργο της Αρχαιολογίας, με την έννοια της ανάδειξης και προστασίας της πόλης, με αστερίσκους στο θέμα της «διαβούλευσης» και της «διευρυμένης απόφασης». Όπως είπε,  «ο Ιπποδάμειος Πειραιάς είναι κάτω από τη γη αλλά πάνω από την ιστορία μας».

Ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κ. Κατσαφάδος, στην ομιλία του είπε ότι δεν «πείστηκε» από τα επιχειρήματα της Αρχαιολογίας και ότι έπρεπε στη συνεδρίαση να παρίστατο εκπρόσωπος του Υπ. Πολιτισμού. Είπε ότι αν το ζήτημα είναι η COSCO, το ΚΑΣ να επικεντρωθεί εκεί και να μην βάζει σε «περιπέτεια» όλο τον Πειραιά.

Σύνθετο θέμα με… κείμενο «φάντασμα» χαρακτήρισε τις κινήσεις του ΚΑΣ ο βουλευτής της ΧΑ, Νίκος Κούζηλος λέγοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού αποφεύγει να απαντά, ακόμη και κοινοβουλευτικά. Συνέδεσε μάλιστα το θέμα με κυβερνητικές «τακτικές» στο πλαίσιο του… ξεπουλήματος ενώ αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία που θα δημιουργήσει η εν λόγω απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του δημάρχου Πειραιά και των φορέων της πόλης και πρόσθεσε ότι εδώ δεν ζουν… Ρωμαίοι αλλά άνθρωποι μιας σύγχρονης πόλης που θέλουν να δουν μια επενδυτική προοπτική στον Πειραιά. Είπε μάλιστα ότι «όπως η αρχαιολογία μας φέρνει κουκίδες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά, έτσι και από το ΕΒΕΠ, μπορούμε να φέρουμε κουκκίδες οικονομικού ενδιαφέροντος», αρκεί να δοθεί λίγος χρόνος… που δεν κοστίζει τίποτα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης είπε ότι «είναι θέμα αρχής να μπορούμε να είμαι ενήμεροι για σημαντικά ζητήματα της πόλης και να τα συζητάμε».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις  από του πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Βουτσινάαπό τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Μανεσιώτη, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εστιατόρων Γιάννη Τσάκο και από επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δημοτικούς συμβούλους.

Η κα Χρυσουλάκη, στο τέλος, φάνηκε «ενωτική», ευχαρίστησε τον Δήμο για την πρόσκληση και ζήτησε συνεργασία όλων υπέρ του Πειραιά. Η ίδια παραδέχτηκε ότι η δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη ήταν όλα αυτά τα χρόνια συνεργάσιμη με την Αρχαιολογική υπηρεσία και υπήρχαν καλές σχέσεις με διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ