ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόλεμος στην Ουκρανία - Τι πρέπει να ξέρεις αυτή τη στιγμή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Τι πρέπει να ξέρεις αυτή τη στιγμή

* Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξουσιοδότησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας στις 05.00 το πρωί της Πέμπτης για να εξαλειφθεί αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε σοβαρή απειλή.

* Ο Πούτιν λέει ότι στόχος του είναι να αποστρατικοποιήσει την Ουκρανία.

* Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ενέκρινε διάταγμα για επιβολή στρατιωτικού νόμου.

* Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία καθώς και τη Ρωσία, ενώ μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία, δήλωσε η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Ουκρανίας.

* Πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί ακούστηκαν και κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

* Η Ουκρανία αναφέρει ότι η Ρωσία βομβαρδίζει όλη την Ουκρανία μέχρι τη δυτική περιοχή του Λβιβ.

* Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τον ρωσικό στρατό σε συνομιλία με τον Ζελένσκι.

* Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας και ξεκίνησαν προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

* Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9 τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα — κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία– και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

Δηλώσεις

– Πούτιν: Αποφάσισα να διεξάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσω ανθρώπους που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση και «αποναζοποίηση» της Ουκρανίας. Θα προσαχθούν στα δικαστήρια όσοι διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

-Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς.

Και τώρα;

* Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της G7 νωρίς την Πέμπτη για να χαράξουν πιο αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη αυτού που ο Μπάιντεν ονόμασε «προμελετημένο πόλεμο» κατά της Ουκρανίας.

* Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ένα περαιτέρω πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη.

* Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη.