ΑρχικήΕπικαιρότητα«Πορτοκαλί» ο χάρτης στη μισή Ελλάδα μετά από σχεδόν 2 μήνες lockdown

«Πορτοκαλί» ο χάρτης στη μισή Ελλάδα μετά από σχεδόν 2 μήνες lockdown

Μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown η μισή Ελλάδα έγινε «πορτοκαλί» με τη «σφραγίδα» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην Ελλάδα χθες ανακοινώθηκαν 873 νέα κρούσματα κοροναϊού, με τους επιστήμονες να στρέφουν την προσοχή τους στην Αττική, όπου οι αριθμοί παραμένουν ακόμη σε ανησυχητικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, μια… χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 55 ημέρες lockdown.

Στον τελευταίο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε, η Ελλάδα βρίσκεται στο πράσινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι έπεσε κάτω από το όριο του 4% στη θετικότητα των τεστ κοροναϊού που διενεργούνται. Tα νέα στοιχεία του ECDC για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Ελλάδα σταδιακά μπαίνει σε μια πιο ασφαλή τροχιά και πως το τελευταίο πακέτο μέτρων αρχίζει να αποδίδει.

Στον τελευταίο χάρτη θετικότητας του ECDC, η Ελλάδα πλέον φέρει το πράσινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι έπεσε κάτω από το άκρως επικίνδυνο όριο του 4% στη θετικότητα των τεστ που πραγματοποιούνται. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν στην κίτρινη ζώνη, δηλαδή με θετικότητα μεγαλύτερη του 4%.

Ο νέος χάρτης θετικότητας του ECDC:

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ecoc Positivity rate week 51 <4% 24% Insufficient data available Not included Regions not visible in the main map extent Azores Canary Islands Greenland Madeira Countries not visible in the main map extent Malta Liechtenstein Administrative poundaries EuroGeographics The boundarie dnames shown FAO Turkstat @Kartverket ©Instituto Nacional statistica Statistics imply official endorsement acceptance uropean Union. rtugal produced กะ24De 2020"

Οι «κόκκινες», οι «πορτοκαλί» και οι «πράσινες» περιοχές στην Ελλάδα

Με «κόκκινο» χρωματισμό και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των τελευταίων 7 και 14 ημερών, το ECDC έχει χαρακτηρίσει την επιδημιολογική κατάσταση από τη Θεσσαλία και πάνω και όλη τη Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα θετικά κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα ξεπερνούν τα 150, δηλαδή, ο ρυθμός διάδοσης του κορονοϊού, αλλά η δυναμική διείσδυσής του ιού στην κοινότητα είναι ακόμη υψηλή.

Στις «πορτοκαλί» περιοχές χαμηλότερου, αλλά όχι μηδαμινού κινδύνου (από 25 έως 150 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού) συγκαταλέγεται όλη η υπόλοιπη Ελλάδα πλην των Δωδεκανήσων, της Ρόδου και των Επτανήσων, που έχουν «πράσινο» χρώμα.

Στις «πράσινες» περιοχές τα θετικά κρούσματα είναι κάτω από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

ecdc_hartis-koronoios.jpg