ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς έγινε το «ντου» αλά FBI στις τράπεζες: «Έψαξαν ακόμα και τις...

Πώς έγινε το «ντου» αλά FBI στις τράπεζες: «Έψαξαν ακόμα και τις φωτογραφίες στο pc μου»

Ήταν πρωί της Πέμπτης, γύρω στις 09:30, όταν στις εισόδους των κεντρικών γραφείων διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκαν ομάδες των 15-20 ατόμων.

Χτύπησαν το κουδούνι και είπαν «Θα θέλαμε να δούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο. Είμαστε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Και μέσα σε λίγα λεπτά οι υψηλότεροι όροφοι τους, όπου βρίσκονται τα γραφεία των ανώτερων στελεχών και συνήθως επικρατεί ησυχία, γέμισαν με κόσμο και φωνές.

Όπως επισημαίνει το anatropinews.gr, τραπεζική πηγή αναφέρει ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν έχουμε ξαναζήσει στον τραπεζικό κλάδο. Ξαφνικά βρέθηκαν 4-5 άτομα στο γραφείο μου και άρχισαν να τα ψάχνουν όλα. Τα email μου, τα χαρτιά μου, ακόμη και τις φωτογραφίες που έχω στον υπολογιστή μου». Δεν έλειψαν μάλιστα και στιγμές έντασης. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό με τραπεζίτη που επιχείρησε να βγει από το γραφείο με τον χαρτοφύλακά του και οι ελεγκτές τον σταμάτησαν. Άμεσα κλήθηκε η νομική υπηρεσία της τράπεζας για να επιληφθεί του θέματος και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίστηκε κανονικά και ήταν ενδελεχής.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» είναι χαρακτηριστικό ότι σε συστημικό όμιλο τα στελέχη της Επιτροπής έκλεισαν οκτάωρο. Κι αυτό διότι έλεγχοι έγιναν κατά ομάδες στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων, αναπληρωτών CEOs και των αρμοδίων για τη λιανική τραπεζική γενικών διευθύνσεων. Η επιλογή των τελευταίων δεν έγινε τυχαία. Είναι προφανές, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά εάν υπήρχε προσυνεννόηση για τις προμήθειες που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ιδιωτών.

Όπως αναφέρουν, η έφοδος στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε στόχο να αναζητηθούν στοιχεία, όπως έγγραφα και emails τα οποία θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για παραβάσεις σε θέματα ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η όλη επιχείρηση έγινε αυτεπάγγελτα και με άκρα μυστικότητα έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή από θιγόμενους, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη παράτυπη συμπεριφορά των τραπεζών κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης τονίζεται ότι η επιχείρηση έγινε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού , η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως και χωρίς να έχει αποσταλεί κανένα σχετικό αίτημα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σε σχέση με τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως αποτελεί πάγια τακτική της Επιτροπής. «Πάντα έτσι συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις που διερευνούμε. Έτσι έγινε στο παρελθόν σε όλες τις μεγάλες έρευνες για καρτέλ, όπως στα σουπερμάρκετ, στον κατασκευαστικό κλάδο, σε επιχειρήσεις ζυθοποιίας και σε γαλακτοβιομηχανίες. Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται» σημειώνουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο.