Πώς και από που τροφοδοτείται η χώρα με φυσικό αέριο – Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

11 mins read

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΔΕΠΑ ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα πρόβλημα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Η χώρα υποδέχεται φυσικό αέριο από 3 πύλες εισόδου, σε Σιδηρόκαστρο, Κήπους Έβρου και Ρεβυθούσα, έχοντας συμβόλαια με Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.

Σε περίπτωση, όμως, που λόγω της Ουκρανικής κρίσης και της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, σταματήσει η διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η οποία φέρνει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μιας και η χώρα λαμβάνει από αυτή τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου, υπάρχει το ερώτημα εάν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό.

Κατά πόσο, δηλαδή, η χώρα δεν θα έχει έλλειψη σε φυσικό αέριο εάν εφοδιάζεται μόνο από μια πύλη εισόδου, αυτή στη Ρεβυθούσα.

Η απάντηση είναι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα, υπό προϋποθέσεις, ωστόσο.

Όπως, λοιπόν, αναφέρουν πηγές της επιχείρησης στον Σκαι, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Τα αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού.

Από ποιες εταιρίες προμηθεύεται η χώρα φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Πού καταναλώνουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα