ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσο ακόμα θα κρατήσει η γρίπη στην Ελλάδα; - Μέτρα προστασίας

Πόσο ακόμα θα κρατήσει η γρίπη στην Ελλάδα; – Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.
Το κύμα της γρίπης θα υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, αφήνοντας όμως κρούσματα πίσω του μέχρι και τον Απρίλιο. Στη διάρκεια της φετινής περιόδου υπολογίζεται πως συνολικά θα έχουν νοσήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας με γρίπη.
Με δεδομένο ότι 1 στους 1.000 ασθενείς με γρίπη εμφανίζει την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου, με επιπλοκές που οδηγούν συχνά και σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην εφετινή περίοδο αναμένεται ότι περίπου 1.000 άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά λόγω της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης.
Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι “τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς για διάγνωση της γρίπης Α(H1N1), σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές των νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης”. Πάντως, η αξία του αντιγριπικού εμβολίου θεωρείται μεγάλη ακόμη και σε αυτή τη χρονική φάση, ιδίως για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 1,6 δόσεις εμβολίου συνταγογραφήθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, καθώς και σε ανηλίκους και ενηλίκους με αναπνευστικά προβλήματα υγείας και με σακχαρώδη διαβήτη. Οι 50.000 δόσεις που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή μπορούν να θωρακίσουν για τους επόμενους δυο μήνες άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας που αποτελούν συχνούς στόχους του ιού Α(Η1Ν1).
Στο πλαίσιο αυτό ειδικοί προτείνουν ορισμένα μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων:
* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
* Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
* Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
* Απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα μετάαπό τη χρησιμοποίησή του.
* Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
* Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος ή χαρτομάντιλων με αλκοόλη.