Σε εγρήγορση η Ελλάδα μετά το μπλακ άουτ στην Ιβηρική – Τι δήλωσε ο Σταύρος Παπασταύρου
Για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews, τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία παραμένει σε επαγρύπνηση και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ισορροπίας του συστήματος.
«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι προκάλεσε τη διαταραχή σε Ισπανία και Πορτογαλία. Πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση των ειδικών και να αποφεύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας», επισήμανε ο κ. Παπασταύρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισορροπίας στο ηλεκτρικό σύστημα, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω χαμηλής ζήτησης ή ατμοσφαιρικών πιέσεων. «Η ισορροπία στο σύστημα είναι κρίσιμη για κάθε χώρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Πάσχα δεν σημειώθηκαν διακοπές στην Ελλάδα, παρά την υπερπαραγωγή και τη μειωμένη κατανάλωση.
Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα;
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αντίστοιχου μπλακ άουτ στην Ελλάδα, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Οι διαχειριστές, οι ρυθμιστικές αρχές, η αρχή κυβερνοασφάλειας και η πολιτική ηγεσία είναι σε διαρκή επικοινωνία και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζουμε την ισορροπία». Όπως είπε, το μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο ανέδειξε τη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων ενέργειας.
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπασταύρου συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι τα ηλεκτρικά συστήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απομονώθηκαν άμεσα από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο, αποφεύγοντας ευρύτερες επιπτώσεις. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, η δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων της Ισπανίας με τη Γαλλία είναι περιορισμένη.
Πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι το συμβάν στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν σχετίζεται με τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τη διαχείριση της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στη χώρα μας, οι συνθήκες αστάθειας λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλής ζήτησης είναι προβλέψιμες και αντιμετωπίζονται έγκαιρα, μέσω περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ — μέτρο που θα συνεχιστεί και την εβδομάδα της Πρωτομαγιάς.