ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσο συχνές είναι οι αναταράξεις των αεροσκαφών και πότε είναι επικίνδυνες -...

Πόσο συχνές είναι οι αναταράξεις των αεροσκαφών και πότε είναι επικίνδυνες – Μπορούν να προβλεφθούν;

Ένας Βρετανός, σκηνοθέτης μουσικού θεάτρου, 73 ετών, έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος της Singapore Airlines, που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη, έκανε αιφνίδιες ισχυρές αναταράξεις πάνω από τη Μιανμάρ την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Μπανγκόκ, το αεροσκάφος της Singapore Airlines πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση και ο 73χρονος κατά πάσα πιθανότητα υπέστη έμφραγμα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι εικόνες τραγικές. Ο αεροναυπηγός Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, αναφέρθηκε στην τραγωδία με τις αναταράξεις του αεροσκάφους της Singapore Airlines και τόνισε ότι όσο κι αν μας κλονίζει το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο. “Έχουμε 50 με 60 τέτοια περιστατικά κάθε χρόνο” είπε ο αεροναυπηγός και συμπλήρωσε ότι “αναταράξεις υπάρχουν πολλών ειδών. Οι πιο επικίνδυνες είναι δύο: Η μία είναι οι αναταράξεις σε καλό καιρό. Πετάμε δηλαδή σε μία ήρεμη πτήση και ξαφνικά το αεροπλάνο συγκλονίζεται βίαια. Αυτές οι αναταράξεις οφείλονται στους αεροχειμάρρους. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι η ατμόσφαιρα που μετακινείται. Κυριολεκτικά σαν ποτάμι που ρέει με μεγάλες ταχύτητες σε ορισμένα ύψη.

Η άλλη εκδοχή είναι οι θερμικές αναταράξεις, το οποίο είναι μετεωρολογικό φαινόμενο. Το πρωί επειδή κοιτούσα τους χάρτες, δεν υπήρχε καιρός στην περιοχή που συνέβη”. Συμπλήρωσε δε, ότι “στις αναταράξεις που ο καιρός είναι καλός δεν μπορεί να υπάρξει προειδοποίηση ώστε οι επιβάτες να φορέσουν τις ζώνες τους. Ο μόνος τρόπος είναι να έχει περάσει πριν ένα άλλο αεροπλάνο, να έχει βιώσει αυτές τις αναταράξεις και να έχει ειδοποιήσει τους υπόλοιπους. Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι είναι η τεχνητή έλλειψη βαρύτητας”.

 

H στιγμή που μια αεροσυνοδός πετάχτηκε στο ταβάνι του αεροπλάνου μετά από τις αναταράξεις