ΑρχικήΕπικαιρότηταΠότε πρέπει να πετάξουμε τα βαμμένα αυγά – Τι ισχύει για τη...

Πότε πρέπει να πετάξουμε τα βαμμένα αυγά – Τι ισχύει για τη συντήρηση στο ψυγείο

Τα βρασμένα αυγά, όπως όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα, εφόσον έχουν βαφεί με χρώματα κατάλληλα για τρόφιμα, σύμφωνα με το American Egg Board.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι περίπου 1 στα 22.000 αυγά ενδέχεται να περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας. Το βακτήριο αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί ραγδαία όταν τα αυγά παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και μετά το βράσιμο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ένα αυγό είναι μολυσμένο, η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ (USDA) συνιστά την άμεση ψύξη των αυγών, είτε μετά τη συλλογή είτε μετά την αγορά.

Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα αυγά

  • Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο κουτί τους και να τοποθετούνται στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου, σε θερμοκρασία έως 4°C.

  • Δεν συνιστάται η αποθήκευσή τους στα ράφια της πόρτας, καθώς η θερμοκρασία εκεί ανεβαίνει συχνά με το άνοιγμα και το κλείσιμο.

  • Τα βρασμένα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το βράσιμο. Αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες, πρέπει να απορρίπτονται.

  • Το βράσιμο αφαιρεί τη φυσική προστατευτική επικάλυψη του κελύφους, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στην αλλοίωση συγκριτικά με τα ωμά.

Κίνδυνος από σαλμονέλα

Η σαλμονέλα, αν και σπάνια απειλεί τη ζωή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις όπως διάρροια, πυρετό, εμετούς και κοιλιακούς πόνους, με τα συμπτώματα να διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένοι άνω των 65 και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Διάρκεια συντήρησης των ωμών αυγών

Τα ωμά αυγά με το κέλυφος μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 έως 5 εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας ή περίπου 3 εβδομάδες από την αγορά, αν η θερμοκρασία του ψυγείου κυμαίνεται από 1,5°C έως 4°C.

Αναλυτικά:

  • Ελαφρώς χτυπημένα ωμά αυγά: έως 2 ημέρες

  • Ασπράδια: έως 4 ημέρες

  • Κρόκοι: έως 2 ημέρες

Τι ισχύει με την κατάψυξη

Για μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης, τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν, χωρίς το τσόφλι. Τα φρέσκα και καθαρά αυγά τοποθετούνται σε καλά κλεισμένα δοχεία, με ημερομηνία και ποσότητα γραμμένη στην ετικέτα. Οι κρόκοι έχουν την τάση να πήζουν όταν καταψύχονται, οπότε πριν την κατάψυξη καλό είναι να προστεθεί είτε αλάτι (αν προορίζονται για μαγειρική χρήση) είτε ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού (αν προορίζονται για γλυκά).

Η κατάψυξη στους -18°C διατηρεί τα αυγά για έως έναν χρόνο. Ωστόσο, δεν συνιστάται η κατάψυξη ωμών αυγών με το τσόφλι, ούτε βρασμένων αυγών, είτε με το κέλυφος είτε καθαρισμένων.