ΑρχικήΕπικαιρότηταΠότε σβήνονται οι κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία

Πότε σβήνονται οι κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία

Μπορεί μια κλήση από τη δημοτική αστυνομία πριν από 10 χρόνια να σας στερήσει τη φορολογική ενημερότητα;

Ένα φαινομενικά ασήμαντο πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, «ξεχασμένο» εδώ και μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο για σημαντικές συναλλαγές, αν δεν έχει τακτοποιηθεί.

Οπως αποδεικνύεται από τις προσφυγές πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, αν και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα έπρεπε. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους πριν από ένα χρόνο, η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων από τους δήμους, και άρα και η ειδοποίηση του πολίτη, θα πρέπει να γίνεται εντός τριετίας και όχι όποτε βρουν άκρη οι υπηρεσίες του κάθε δήμου. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι εφόσον ο πολίτης έχει ενημερωθεί πριν περάσουν τρία έτη δεν παραγράφεται η οφειλή ακόμη και μετά την τριετία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται γιατί οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου σε σχέση με το τι χρωστούν οι πολίτες δεν είναι ενοποιημένες. Ετσι, μια κλήση που εκδόθηκε σε ένα δήμο δεν περνάει αμέσως στις οφειλές του πολίτη στην ΑΑΔΕ, οπότε πιθανότατα δεν γνωρίζει καν ότι έχει κάποια οφειλή. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δηλώσει ότι η ενοποίηση των αρχείων βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά προφανώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η ειδοποίηση του πολίτη για την ύπαρξη οφειλής θα πρέπει να γίνεται εντός τριετίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με πόρισμα που είχε εκδώσει το μακρινό 2012, είχε αποτυπώσει τις θέσεις του σε σχέση με τη βεβαίωση των οφειλών από παραβάσεις ΚΟΚ.

Η πράξη βεβαίωσης παράβασης (κλήση) αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης και η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός τριετίας, η οποία ξεκινά από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε η κλήση. Ο Συνήγορος έκτοτε έχει διατυπώσει πολλές φορές την ίδια γνώμη στις κατά καιρούς εκθέσεις του.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστικό έγγραφο προς τους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) τον Φεβρουάριο του 2024 αναφέρει ότι η «πράξη βεβαίωσης παράβασης (κλήση) αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης και η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων ΚΟΚ θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός τριετίας, η οποία ξεκινά από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε η κλήση». Ομως όπως φαίνεται, πολλοί δήμοι δεν προχώρησαν στη διαγραφή των οφειλών, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να βρεθούν ξαφνικά προ εκπλήξεων.

Πηγή: Καθημερινή