ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροειδοποίηση Λέκκα: «Φοβάμαι ότι με τις φωτιές το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής...

Προειδοποίηση Λέκκα: «Φοβάμαι ότι με τις φωτιές το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο»

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μίλησε στο MEGA για την κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και σε πυρκαγιές.

Η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής οι ειδικοί προετοιμάζονται και προειδοποιούν.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είπε.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα.

«Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», είπε αρχικά.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες οι ενέργειές θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσω πια μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ