ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρος ιδιωτικοποίηση -με μοντέλο Πειραιώς- η Τράπεζα Αττικής

Προς ιδιωτικοποίηση -με μοντέλο Πειραιώς- η Τράπεζα Αττικής

Το ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο της επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς θα χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση και για την τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές του DP.

Το ερώτημα για μέλλον της τράπεζας έγινε ιδιαίτερα επιτακτικό μετά τα πολύ άσχημα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε. Ειδικότερα, η Αττικής εμφάνισε ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ υπό το βάρος των σωρευτικών προβλέψεων ύψους 286 εκατ. ευρώ που έλαβε.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τέθηκε το ερώτημα για το μέλλον της καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες που σχετίζονται και με τη συμμετοχή του δημοσίου.

Η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, όπως γνωρίζει το DP, είναι να ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και μάλιστα με προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει και ένα τέλος σε διάφορα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες -μετά τη δημοσιοποίηση των δραματικών αποτελεσμάτων- περί απορρόφησής της από άλλη συστημική τράπεζα.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το timing είναι εξαιρετικό. Όχι μόνο καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα. Ούτε μόνο λόγω της αναπάντεχης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (και συνακόλουθα των τραπεζών) από την Standard and Poors. Στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο περιορισμός της πανδημίας σε συνδυασμό με τα εισερχόμενα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά θετικό επενδυτικό κλίμα.

Από τον Σ.Ζ.