ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροσφεύγουν στο ΣτΕ οι εταιρίες βρεφικού γάλακτος -Αντιδρούν στο πλαφόν στην τιμή

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι εταιρίες βρεφικού γάλακτος -Αντιδρούν στο πλαφόν στην τιμή

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι εταιρείες βρεφικού γάλακτος αντιδρώντας έτσι στη ρύθμιση για το πλαφόν στην τιμή του.

Στην προσφυγή του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος (ΣΕΠΤΕΔΕ), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, ζητά να ακυρωθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Υποστηρίζει ότι το επίδικο στη συγκεκριμένη κατηγορία των παιδικών προϊόντων είναι αντισυνταγματικό όπως επίσης και ότι οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το πλαφόν είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού κόστους προκειμένου να εφαρμοστεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με την απόφαση, το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης στην κατηγορία αυτή προϊόντων βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Το ΣΕΠΤΕΔΕ υποστηρίζει ότι η παρέμβαση στο βρεφικό γάλα έγινε με λανθασμένα στοιχεία που προέκυψαν από τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα οποία έδειχναν χαοτικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Επίσης, υποστηρίζουν ότι το μέτρο έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στις εταιρείες του χώρου, οι οποίες αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν δραστικά την τιμολογιακή πολιτική τους.